Ribollita, kokkels met venkel en witte wijn, pizza met nieuwe aardappelen, en schartong

5 augustus 2022

Tot en met donderdag 11 augustus kun je deze gerechten, wijnen en speciaalbieren buiten onze vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Ribollita van boontjes uit de tuin met tomaat en cavolo nero, € 8,50

Ribollita is een soep uit de Toscaanse cucina povera.  Ribollita betekent letterlijk 'opnieuw gekookt', en traditioneel is het de stevige day after-versie van een minestrone. Alle groenten, peulvruchten en stukken brood die een Italiaanse mama of nonna van eerdere maaltjes nog tot haar beschikking heeft, kunnen erin. Wij vullen onze ribollita met alle groenten die we deze week uit eigen moestuin oogsten, waaronder nieuwe aardappelen, boontjes, tomaat en cavolo nero. Op het laatst roert de keuken er rauwe doperwtjes en dito dungesneden courgette doorheen.

 

Schaal & schelpen: Kokkels met tomaat, venkel en witte wijn, € 15

In Italië zitten restaurantgasten deze mooie zomer volop aan de vongole, in Frankrijk staan de palourdes op het menu, en in Villa Augustus serveren we dit seizoen natuurlijk onze eigen kokkels uit de wateren van de Oosterschelde. Omdat ze van zo dichtbij komen, zijn ze uiteraard super vers en daarmee op hun allerbest. Wat chef Arthur van Brug van Villa Augustus betreft zijn het ook de lekkerste Zeeuwse schelpen waarover een kok in Nederland kan beschikken.  

 

Gerecht van het seizoen: Pizza met nieuwe aardappel uit de tuin, rozemarijn en gorgonzola, € 12

In Italië heel gebruikelijk, in Nederland voor menigeen nog een heerlijke verrassing: een houtovenpizza belegd met plakjes aardappel. Wij gebruiken er de nieuwe oogst van de nootachtige, Franse Ratte-aardappeltjes voor. Proef deze pizza alvast deze week en kom er zeker weer voor terug als we hem binnen enkele weken ook op onze vaste menukaart zetten!


 

Vangst van de dag: Schartong met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

Voor het eerst op het menu van onze keuken: de schartong. Google dit visje en je wordt al bij zo’n beetje de eerste hit op het verkeerde been gezet. Want nee, het is géén abusievelijke omdraaiing van ‘tongschar’, en om het nog wat verwarrender te maken: de schartong is familie van de tong noch van de schar. 

Schartongen zwemmen in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee. Ze leven zoals alle platvissen in de nabijheid van de bodem. Hun vlees is wat dikker dan dat van de schol, en de smaak ervan is aardig te vergelijken met die van de tong (dat dan weer wel). De vis wordt door de Nederlandse visserij regelmatig aan wal gebracht, maar omdat huidige generaties visliefhebbers hem niet kennen, staat hij te boek als ‘vergeten’.

Absoluut onterecht, vindt chef Arthur, die spreekt van ‘een heel mooie platvis’, en hij laat je deze week proeven waaróm. We serveren de schartong van het seizoen met geroosterde tijmaardappeltjes, citroen en seizoensgroenten uit eigen moestuin.

 

Bier van de tap

Zelfgemaakte Radler van de tap € 4,25

Veel amateurwielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een Radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht. Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van Gulpener-bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin. 

Texels, Skiller wit € 4,50

Texels Skiller wit is een witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, waaronder Texelse gerst. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier bij uitstek een dorstlesser. Lekker bij onder andere de Noordzee-schol die we deze week buiten de kaart om serveren. Skiller wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild (‘Ouweskil’), de plaats waar de brouwerij is gevestigd.

Hofbrouwerij Reijngoud, Helemaal Leipa  € 6,50

Een van de tien biertjes op het repertoire van Hilmar de Vries van Hofbrouwerij Reijngoud in Rotterdam. Helemaal Leipa is een New England IPA (ofwel NEIPA) van 6,5 procent, gebrouwen van haver. NEIPA’s kenmerken zich door hun hoppige fruittonen, variërend van tropisch fruit tot steenfruit. Ze maken het bier extra juicy. NEIPA’s zijn ook minder bitter en daardoor soepeler drinkbaar dan andere IPA’s. Uiterlijk verschillen ze bovendien door hun troebelheid en hun licht gouden tot oranje kleur.

Dutch Bargain, Imperial Zeeuws Blond € 6,50

Imperial Zeeuws Blond uit het Zeeuwse Groede is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt. Net als in de liefde.

Hier kun je meer lezen over de speciaalbieren waarmee onze leverancier  Joris Zwamborn je de komende maanden in Villa Augustus laat kennismaken!


Wijn

Wit: Adega do Vimbio, Albariño, Galicië € 8 / € 40

Ziltig, Atlantisch, steenfruit, fris, fijn zuur én loepzuiver

Een witte wijn van de Albariño-druif, die wordt geteeld op de oevers van de Minho/Miño, de rivier tussen Noord-Portugal en de Spaanse provincie Galicië. Het vochtige klimaat en de bodem van klei en schist dragen ertoe bij dat deze wijn stevig in zijn alcohol, zuren, geur en smaken (fris en ziltig) zit. Deze Adega do Vimbio laat zich uitstekend combineren met visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Eigenaren van de 2,5 ha grote wijngaard in het plaatsje O Rosal (Galicië) zijn bioloog en voormalig milieukundige Martín Crusat en zijn vrouw Patricia Elola. Ze verbouwen de Albariño biodynamisch en voegen in de vinificatie  minder dan 65mg sulfiet per liter toe. Vimbio is de Gallische benaming voor riet. De lange stengels van de plant worden in de streek traditioneel gebruikt voor het geleiden van de druivenranken

Rood: Vinas Mora, Barbba, Primošten € 7,50 / € 37,50 

Sappig, rijp rood fruit (winegums), aardse tonen met chocolade

 Van de wijnkaart bevelen we deze week onder andere de Barbba van het wijngoed Vinas Mora in Kroatië aan. Barbba wordt gemaakt van een blend van de drie rode druivensoorten Babić, Lasina en Plavina, en de witte Maraština. In het glas proef je veel terug van de frisse zuren van de aan de Morello verwante Marasca-kers, die in dezelfde regio gedijt.

De wijngaarden liggen in het zondoorbakken gebied rond het kustplaatsje Primošten aan de Adriatische Zee. Vinas Mora betekent in het Kroatisch ‘wijnen van de zee’. De door Unesco tot historisch erfgoed uitgeroepen wijngaarden liggen dan ook maar een paar meter boven de zeespiegel. De druiven groeien er letterlijk versnipperd op tussen de rotsen, wat de verzorging en oogst ervan uitermate arbeidsintensief maakt. 

Tot voor een aantal jaren geleden werden de wijnen van de streek nog in plastic flessen langs de weg verkocht. De drie vrienden die samen Vinas Mora begonnen, verschaffen de Primošten-wijnen inmiddels internationale allure. De druiven die ze verwerken, worden organisch geteeld. Ook in de kelder wordt zonder chemicaliën gewerkt. Bij botteling wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet gebruikt. 

Rosé: Visintini, Rosato, Friuli € 6,50 / € 35

Zachte, volle inzet, rijpe aardbeien, geconcentreerd, sappig einde