Op de nieuwe kaart van Villa Augustus (2): tien biertjes van Nederlands beste microbrouwerijen

2 juni 2022


Nieuw op de drankenkaart van Villa Augustus: een per seizoen wisselende selectie van speciaalbiertjes, gebrouwen door tien van Nederlands beste microbrouwerijen. Het assortiment wordt elk kwartaal samengesteld door bierkenner Joris Zwamborn (hierboven op de foto) uit Rotterdam. 

Liefhebbers hebben steeds keuze uit een aantal IPAā€™s in verschillende stijlen, wit- en Weizen, blond en tripel, twee Ć  drie non- en laag-alcoholische bieren, en enkele biertjes van de buitencategorie. Behalve in fles en in blik serveren we om de maand ook nog een eigenzinnig craftbeer van de tap. 


De komende zomermaanden kun je in het restaurant en op het terras al deze verschillende bieren bestellen:

IPA

Dusky van de Utrechtse brouwerij De Kromme Haring. Een sour session-IPA van 4 procent alcohol , met een licht zuurtje en een verrassende combinatie van aromatische hopsoorten als belangrijkste kenmerken.

Juice Punch van brouwerij Frontaal in Breda, een toegankelijke New England IPA (5,8) van de hopsoorten mosaic, citra, centennial en safely S-04. 

Kaapse Karel van brouwerij Kaapse Brouwers in Rotterdam, een glutenvrije Session IPA met een fruitige neus van passievrucht en grapefruit en op de achtergrond een zweem van hooi en citrus.


Wit en Weizen

Dubbel Wit Zomerfit (witbier) van brouwerij Vet & Lazy in Rotterdam. Dit bier van 7 procent is gebrouwen met Lubelski-hop en diverse kruiden zoals szechuanpeper, kardemom en koriander. Verder proef je er veel citrus in, waaronder limoen. 

Sweet Baby Jesus (Weizen), eveneens van Vet & Lazy, met een alcoholpercentage 5,6 procent, een aroma van banaan en kruidnagel, en een licht bittere toon van Tettagner-hop in de afdronk.


Blond en tripelā€Ø

Glutenvrije tripel van Dutch Bargain uit het Zeeuwse Groede. Blond en fruitig, met tonen van koriander. Ondanks een alcoholpercentage van 8,5 procent een luchtige en gemakkelijk drinkbare tripel.

LouLou (blond) van de brouwers van Big Belly uit Breda. LouLou is een licht fruitig, blond bier met aroma's van perzik en mango. Door de toevoeging van een kleine hoeveelheid honing is het bier extra smaakvol en heeft het een rijke afdronk. Met een percentage van 5,8 procent is dit blond bier wat lager gehouden in alcohol, zodat je het zeker niet bij Ć©Ć©n glas hoeft te houden. 


Alcoholvrij en laag op alcohol 

Dodgeball (non-alcoholische IPA) van brouwerij Oersoep uit Nijmegen. Deze heerlijk verfrissende alcoholvrije IPA (0,3) bevat een rijke blend van cascade-, mosaic- en citra-hoppen. De combinatiue leveert een knallend smaakpalet met veel citrustonen op. 

ROTT. Ride van ROTT. Brouwers. Een superfrisse alcoholvrije IPA, gehopt met sabro en mosaic. Ideaal om de dorst mee te lessen na een lange dag fietsen, wandelen of rijden op je motor. Deze aIPA bevat  maximaal 0,3 procent alcohol.

Designated Dryver van Dutch Bargain. Designated Dryver is een smaakvol en fris alcoholvrij blond bier. Dit bier bevat toetsen van citrus, heeft een onverwacht volle body voor zā€™n 0,3 procent en heeft een bittere afdronk. 


Overigā€Ø

Zuurbier van Hofbrouwerij Reijngoud uit Rotterdam. Een Berliner Weisse van 4,5 procent, gebrouwen met passievrucht. Dit bier heeft een verfrissend karakter door de subtiele tonen van zuur en zomerfruit. De smaak van passievrucht sluit zeer goed aan op de subtiele zure smaken in dit bier. 

Kaapse Harrie van Kaapse Brouwers. Toegankelijk Saison-bier gekenmerkt door de nadruk op het gist. Het gedurfde gebruik van specerijen als szechuanpeper, mosterdzaad, jeneverbes en timutpeper geeft een twist aan dit traditionele, Duitse bier. Kruidig met verfrissende citrussmaken en een droge afdronk. 

Koudvuur van brouwerij Baxbier in Groningen. Deze Smoked Porter ontleent zijn karakter aan de gerookte en gebrande mouten. Een donker bier van slechts 6,5 procent om rustig voor te gaan zitten en lekker van te genieten op een zomerse middag of avond. 

Brouwers met speciaalbieren op de wisseltap

Mei ā€“ Oersoep. Juni ā€“ Dutch Bargain. ā€ØJuli ā€“ Hofbrouwerij Reijngoud. Augustus ā€“ Frontaal. September ā€“ De Kromme Haring. Oktober ā€“ Big Belly. November ā€“ Kaapse Brouwers. December ā€“ Baxbier 


Over Joris en craftbeer

Joris werkte drie jaar voor een Amsterdamse brouwer voordat hij als craftbeerspecialist voor zichzelf begon. Zijn missie: het bij liefhebbers onder de aandacht brengen van de mooiste, lekkerste en meest vernieuwende speciaalbieren uit Nederland. Nogal een klus, want alleen al binnen onze eigen grenzen zijn er ondertussen al duizend microbrouwerijen actief. In navolging van onder anderen de Amerikanen, de Engelsen en de Belgen brengen die elke week wel weer een nieuw biertje in omloop, en in een waaier van stijlen en substijlen.

De besten in hun vak vinden met hun biertjes de weg naar de horeca, de slijterijen en de super. In de bierschappen van winkels als Albert Heijn, Jumbo en andere grote levensmiddelenketens zie je dat er allang geen sprake meer is van een niche-markt. Het aanbod aan craftbeer kan zich in volumes en in variƫteiten al gemakkelijk meten met dat van de traditionele pils. Reden ook waarom grote spelers als Heineken, Swinkels (Bavaria) en AB-InBev (o.a. Stella Artois, Corona en Budweiser) in de trend meegaan en microbrouwerijen zijn gaan opkopen.

Net zoals dat voor bijvoorbeeld het maken van wijnen en koffies geldt, staat ook het ambachtelijke bierbrouwen tegenwoordig weer hoog in aanzien. Bierdrinkers kunnen de komende jaren blijven rekenen op talloze bijzondere verrassingen in het glas. Het kan dan ook niet anders of in het restaurant van Villa Augustus krijgen we er vanaf dit seizoen een groot aantal nieuwe liefhebbers van IPA's, tripels, Weizens en biertjes van wilde gisten bij. 

 

 


  • Kelner Robbert van Villa Augustus...

    Kelner Robbert van Villa Augustus...

  • ... en barman Bob

    ... en barman Bob