Toscaanse ribollita, bouchotmosselen, geitenkaas met kruisbessen, en zeebaars met seizoensgroenten

29 juli 2022

Tot en met 4 augustus kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen. We serveren er desgewenst ook een selectie van bijpassende wijnen en bijzondere biertjes bij. 



Soep van het seizoen: Ribollita van boontjes uit de tuin met tomaat en cavolo nero, € 8,50

Ribollita is een soep uit de Toscaanse cucina povera.  Ribollita betekent letterlijk 'opnieuw gekookt', en traditioneel is het de stevige day after-versie van een minestrone. Alle groenten, peulvruchten en stukken brood die een Italiaanse mama of nonna van eerdere maaltjes nog tot haar beschikking heeft, kunnen erin. Wij vullen onze ribollita met alle groenten die we deze week uit eigen moestuin oogsten, waaronder nieuwe aardappelen, boontjes, tomaat en cavolo nero. Op het laatst roert de keuken er rauwe doperwtjes en dito dungesneden courgette doorheen.


 

Schaal & schelpen: Geroerbakte mosselen met peterselie en Spaanse peper, € 15

Laatste week dat je in Villa Augustus nog bouchotmosselen buiten de kaart om kunt bestellen. Doordat ze wat kleiner zijn dan Zeeuwse mosselen, is hun smaak veel geconcentreerder. Ze groeien in Bretagne op aan houten palen (bouchots), zodat krabben en andere zeedieren er niet bij kunnen. Hierdoor bevatten ze ook geen zand of parasieten.


 

Gerecht van het seizoen: Geroosterde jonge ui met kruisbes en geitenkaas, € 8 

De bessen doen het dit oogstjaar fantastisch in de moestuin, en we verwerken ze de komende weken dan ook volop in de keuken. In dit lunch- of voorgerechtje serveren we licht afgebrande kruisbessen met jonge uitjes, die eerst even zijn geblancheerd en dan geroosterd. Aangemaakt met wat dressing vormen de vlezige, aangenaam zure kruisbessen een smakelijke combinatie met de hartige geitenkaas.


 

Vangst van de dag: Zeebaars met citroen, seizoensgroenten en geroosterde aardappeltjes, € 24

De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om bereiden, is de gekweekte soort die onder in bassins in Griekenland, Frankrijk en Spanje opgroeit. Het vlees ervan is wat steviger en vetter dan dat van de dure en lastig verkrijgbare wilde zeebaars. We grillen de vis met citroen en kruiden. De keuken serveert hem met geroosterde, nieuwe aardappeltjes uit de moestuin, zoals roseval,  alouette en ratte. 



Bier

Deze week op de wisseltap van Villa Augustus: 

Helemaal Leipa

Een van de tien biertjes op het palmares van Hilmar de Vries van Hofbrouwerij Reijngoud in Rotterdam. Helemaal Leipa is een New England IPA (ofwel NEIPA) van 6,5 procent, gebrouwen van haver. NEIPA’s kenmerken zich door hun hoppige fruittonen, variërend van tropisch fruit tot steenfruit. Ze maken het bier extra juicy. NEIPA’s zijn ook minder bitter en daardoor soepeler drinkbaar dan andere IPA’s. Uiterlijk verschillen ze bovendien door hun troebelheid en hun licht gouden tot oranje kleur.

Imperial Zeeuws Blond

Imperial Zeeuws Blond uit het Zeeuwse Groede is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt. Net als in de liefde.

Texels Skiller wit 

Witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, waaronder Texelse gerst. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier bij uitstek een dorstlesser. Lekker bij onder andere de Zeebaars die we deze week buiten de kaart om serveren. Skiller wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild (‘Ouweskil’), de plaats waar de brouwerij is gevestigd.

Hier kun je meer lezen over de speciaalbieren waarmee onze leverancier  Joris Zwamborn je de komende maanden in Villa Augustus laat kennismaken!



Wijn

Wit: Adega do Vimbio, Albariño, Galicië 

Een witte wijn van de Albariño-druif, die wordt geteeld op de oevers van de Minho/ Miño, de rivier tussen Noord-Portugal en de Spaanse provincie Galicië. Het vochtige klimaat en de bodem van klei en schist dragen ertoe bij dat deze wijn stevig in zijn alcohol, zuren, geur en smaken (fris en ziltig) zit. Adega do Vimbio laat zich uitstekend combineren met visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Eigenaren van de 2,5 ha grote wijngaard in het plaatsje O Rosal (Galicië) zijn bioloog en voormalig milieukundige Martín Crusat en zijn vrouw Patricia Elola. Goed nieuws:  dit jaar breiden ze hun perceel met nog eens 2 ha uit. Martín en Patricia verbouwen de Albariño biodynamisch en voegen in de vinificatie  minder dan 65mg sulfiet per liter toe. Vimbio is de Gallische benaming voor riet. De lange stengels van de plant worden in de streek traditioneel gebruikt voor het geleiden van de druivenranken. 

Rood: Vinas Mora, Barrba, Primošten 

Barrba wordt gemaakt van een blend van de drie rode druivensoorten Babić, Lasina en Plavina, en de witte Maraština. In het glas proef je veel terug van de frisse zuren van de aan de Morello verwante Marasca-kers, die in dezelfde regio gedijt.

De wijngaarden liggen in het zondoorbakken gebied rond het kustplaatsje Primošten aan de Adriatische Zee. Vinas Mora betekent in het Kroatisch ‘wijnen van de zee’. De door Unesco tot historisch erfgoed uitgeroepen wijngaarden liggen dan ook maar een paar meter boven de zeespiegel. De druiven groeien er letterlijk versnipperd op tussen de rotsen, wat de verzorging en oogst ervan uitermate arbeidsintensief maakt. 

Tot voor een aantal jaren geleden werden de wijnen van de streek nog in plastic flessen langs de weg verkocht. De drie vrienden die samen Vinas Mora begonnen, verschaffen de Primošten-wijnen inmiddels internationale allure. De druiven die ze verwerken, worden organisch geteeld. Ook in de kelder wordt zonder chemicaliën gewerkt. Bij botteling wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet gebruikt.