Op het krijtbord: Puy-linzen met spruiten, knolselderijsoep, dorade en Bretonse oesters

3 februari 2022

Deze gerechten kun je van 4 tot en met 10 februari buiten onze vaste kaart om bestellen: Puy-linzen met spruitjes, soep van geroosterde knolselderij en roquefort, dorade met tijmaardappeltjes en geroosterde groenten, en Bretonse oesters van het eiland Île Tudy. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken. 


Puy-linzen met geroosterde spruitjes, gekarameliseerde rode ui en walnoot, € 17

Lauwwarme salade waarin de overheerlijke Franse Puy-linzen worden gecombineerd met krokante, in de houtoven geroosterde spruitjes, gekarameliseerde rode ui, walnoten en olijfolie. Aanbeveling van de chef: 'Echt heel erg lekker'.


Vangst van de dag: Dorade, € 23

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde knolselderij met roquefort en rozemarijn, € 8

De knolselderij wordt in zijn geheel in de houtoven geblakerd. Zo komen de suikers vrij die hem  zijn diepe smaak geven. Eenmaal uit de blender voegen we de knol toe aan een bouillon van groenten en kruiden uit onze eigen tuin. We verrijken deze voedzame wintersoep met roquefort en rozemarijn.


Creuses no. 3 Île Tudy

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de mooie streekproducten die er vandaan komen. Behalve met verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en vis rijdt de vrachtwagen van zijn bedrijf Chateau d’Eau-Reitsma wekelijks ook in Villa Augustus voor met onder andere boerenboter, paddenstoelen en kazen.

De oesters die Ron ditmaal voor onze keuken meebrengt, zijn afkomstig van de banken rond Île Tudy, een eilandje ten zuiden van Cap Finistère.

Bieren: o.a. Radler, Grondslag en Wahoo


Radler van eigen citroensiroop en Gulpener van de tap, € 4

Veel amateur-wielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht.

Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin (€ 4).

Het was cafébaas Franz Xaver Kugler die het radler-biertje (Duits voor ‘fietser’)  in 1922 voor het eerst op de kaart zette. Zijn herberg, de Kugler-Alm in het dorp Deisenhofen, vlakbij München, bestaat nog altijd en lag een eeuw geleden al  aan een heel populaire  fietsroute. 

Het verhaal wil dat Kugler op het idee van het mixbiertje kwam toen hij op een erg drukke junidag zó veel fietsers op zijn terras had zitten dat hij zijn biervoorraad zienderogen zag slinken. Hij maakte van de nood een deugd door het resterende bier  met koolzuurhoudend water en citroensap te vermengen. Al doende boorde hij op slag een heel nieuwe, en nog steeds groeiende, schare radler-fans aan.


Kromme Haring, Wahoo, frisse IPA, 6 %, blik, € 4,75

Op de wisselkaart zolang de voorraad strekt: de Wahoo van de Utrechtse craftbeerbrouwerij De Kromme Haring. Een bier dat zich onderscheidt van alle andere India Pale Ales door zijn perfecte balans in fruitigheid en body. Brouwers kiezen in de regel òf voor zware òf voor heel zachte IPA-biertjes, maar in de Wahoo zijn beide stijlen verenigd. En hoe! 

Victor van der Have, die in Villa Augustus alles van bier weet, is niet een heel klein beetje enthousiast over wat hij in de Wahoo allemaal proeft. ‘Dit is zo goed gemaakt. Het is de ideale combinatie van aroma’s en smaken.’ Net als eerder met de Rust van de Nijmeegse brouwerij Nevel gebeurde, verwacht hij ook nu weer dat er de komende weken veel bierliefhebbers op af zullen komen. 

Victor: ‘En die zullen het ongetwijfeld niet bij één glas laten. De Wahoo past wat mij betreft helemaal bij de nazomer. Hij is fris en tegelijk vol van smaak en krachtig, zonder dat het alcoholpercentage navenant mee is gestegen. Met zijn 6 procent is hij goed doordrinkbaar, dus gegarandeerd dat je er ook graag nog een tweede en een derde glas van wil.’

Victor is zelf Utrechter, wat hem in het bierproefpanel van Villa Augustus een zekere voorsprong op de andere leden geeft. Want uit Utrecht komen, althans naar zíjn zeggen, toch de spannendste craftbieren van het land. ‘We hebben net zo veel micro- en craftbeerbrouwers als in Amsterdam, maar in mijn eigen stad zitten toch wel de eigenzinnigste.’

Wat de Wahoo zo bijzonder maakt, is dat er bij het brouwen juist níet tot in het extreme is geëxperimenteerd met rare hopsoorten, kruiden en andere ingrediënten. De Kromme Haring koos voor een recept van ‘heel gemakkelijke en vergevingsgezinde’ SO4-gist en 80 procent standaard pilsmout, gecombineerd met een uitgewogen mix van onder andere citra- en azacca-hop, welke laatstgenoemde variëteit is vernoemd naar de Haïtiaanse god van de landbouw.

Wijn: Demoiselle Gewürztraminer


Rietsch, Demoiselle, Gewürztraminer, € 44

De Rietsch Demoiselle is een organische, oranje Gewürztraminer van een klein wijngoed in de Elzas. Haar feestelijke verschijning in het glas ontleent de Demoiselle  aan een oude vinificatiemethode die tegelijk met de opkomst van natuurwijn weer in zwang is geraakt. Anders dan bij de traditionele productie van witte wijn worden de schillen en pitten in dit procedé niet verwijderd voordat de druiven gaan fermenteren. Hun natuurlijke stoffen en tannines kleuren de most oranje terwijl die voor langere tijd in de wijnvaten rijpt. In Georgië wordt deze methode al duizenden jaren toegepast.