Aardpeersoep, oesters, pizza-pompoen en kabeljauw met geroosterde spruitjes

17 november 2023

Tot en met 23 november kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Soep met geroosterde aardpeer en gerookte amandel, € 9

De aardperen worden eerst in de houtoven geblakerd. Dankzij de maillardreactie, het chemische proces dat optreedt bij het bruinen van onder andere groenten en vlees, verliezen ze hun weeïgheid en krijgen ze de gewenste, wat robuustere smaak. Samen met wat prei, knolselderij, venkel en groentebouillon pureert de keuken ze vervolgens tot een herfstig soepje. Bij het serveren voegen we er gerookte amandelen aan toe.


Oesters: Bélons uit Bretagne No 2, € 25 

Uit Bretagne meegenomen door onze leverancier Ron Reitsma, en deze oesters zijn z’n absolute favoriet. De beroemde bélon is de enige inheemse oester van Frankrijk. Hij wordt sinds 1864 gekweekt in de gelijknamige rivier die door de gemeente Riec-sur-Bélon stroomt. Wanneer de schelpdieren drie jaar oud zijn, worden ze vanuit andere Bretonse wateren overgebracht naar de oesterkwekerijen rond dit plaatsje. De unieke mix van zout en zoet water waarin de bélons er verder rijpen, geeft ze hun kenmerkende nootachtige smaakje. 

Met kreeft zijn oesters al sinds jaar en dag een van de vaakst bestelde schaal- en schelpdieren in Villa Augustus. Veel gasten delen gezellig een schaal aan het begin van de lunch of het diner. Als zodanig is het ook een van de oudste to share-gerechten in de restaurantwereld. De manier waarop we in Villa Augustus oesters presenteren, sluit hierop aan. Dat doen we op de traditionele Franse wijze, zonder poeha. We steken ze tevoren niet los, en we doen er geen schuimpjes of olie bij, een beetje citroen volstaat. Alsof je met een plastic bordje oesters eet aan een kade in Bretagne.


Pizza van het seizoen: Pizza met pompoen, rode ui, taleggio en sale,€ 14,50

Behalve de grote groene en oranje soorten telen we in Villa Augustus ook de Japanse Hokkaido-pompoen. Zijn lichtzoete, milde smaak lijkt wel wat op die van de kastanje, wat hem bij uitstek geschikt maakt als ingrediënt van een typische seizoenspizza als deze. We beleggen de bodem van ervan met taleggio, een zachte gewassen, Italiaanse korstkaas, geïmporteerd door onze leverancier Filius Kaas uit Tholen. Taleggio Dop Dolcearoma is afkomstig uit Val Taleggio, een bergdal in Lombardije (Noord-Italië). De  lichtzoete smaak van dit smeuïge kaasje is het best te omschrijven als een combinatie van witte truffel en amandel. 

 

Vangst van de dag: Gebakken kabeljauw met aardappel-
knolselderijpuree en geroosterde spruiten, € 26

Krokante, in de houtoven geroosterde spruitjes met een smeuïg pureetje van aardappelen en knolselderij.

 

Wijn

Adega do Vimbio ’Landra’, 
albariño/caiño branco, Galicië  € 7/€ 37,50


Martín Crusat en Patricia Elola werden respectievelijk opgeleid als bioloog en milieukundige, maar in 2012 besloot het stel zich, onder de naam Adega do Vimbi, helemaal te gaan toeleggen op de productie van natuurzuivere en delicate wijnen. Ze betrekken hun druiven van drie omliggende wijngaarden, samen goed voor 2,5 hectare, in de streek Rías Baixas aan de zuidwestkust van het Spaanse Galicië. Deze Landra is een blend van albariño en caiño branco, een wijn die negen maanden heeft gerijpt in gebruikte, Franse eikenhouten vaten. Onze proefnotitie: floraal, safraan, zacht sappig met ziltig zuur. 

 
 Le Temps des Rêveurs ‘A nos Etoiles’, 
carignan, Provence  € 7/€ 37,50

Een rode wijn uit de Provence, geurend naar zwarte bessen en eucalyptus, diep en elegant en met stevige tannines. Le Temps des Rêveurs is eigendom van Jerôme Maillot in het Zuid-Franse plaatsje Pourrières. Na 15 jaar in de wijnwereld te hebben gewerkt, nam hij in 2014 daar de wijngaard van zijn familie over. De percelen zijn verdeeld over verschillende terroirs aan de voet van de Saint Victoire, een berg in de directe omgeving van Aix-en-Provence. Sinds 2017 zijn alle wijnen van Jerôme biodynamisch met een minimale toevoeging van sulfiet.

Bier

Bierbrouwerij Komaan x Vet & lazy, 
‘Fear and loathing in LA Haye', NEIPA, 3,2%, € 6,50


Vet&Lazy uit Rotterdam en het Haagse Kompaan bundelden hun krachten bij het brouwen van dit NEIPA-biertje. Een ‘hopbom’ barstensvol zoete en fruitige smaken, met een vleugje rokerigheid en een aangenaam verfrissende bitterheid. 

Brouwerij Kees ‘Indian Summer’, doppelbock, 8,9%, € 6,50  


Verwacht heerlijke aroma’s in deze doppelbock van pure chocolade, hinten van karamel en Haagse hopjes in combinatie met de zoete smaken van ahornsiroop en vanille.

 

 


 • De wisselkaart werd deze week samengesteld door leidinggevend kok Anouk

  De wisselkaart werd deze week samengesteld door leidinggevend kok Anouk

 • Koks Patton en Quirine (hieronder) tijdens het bereiden van de pompoenen

  Koks Patton en Quirine (hieronder) tijdens het bereiden van de pompoenen

 • Jerôme Maillot

  Jerôme Maillot

 • Fear and Loathing in La Haye

  Fear and Loathing in La Haye