Minestronesoep, pizza met druiven en gorgonzola, geroosterde bloemkool met agrodolce, en rode poon met seizoensgroenten

1 september 2023

Tot en met 7 september kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen. De gerechten werden samengesteld door onze leidinggevend kok Walter.

 

Soep van het seizoen: Minestrone van zomergroenten met pancetta en pesto, € 9

Elke Italiaanse regio heeft haar eigen recept voor minestrone. In Genua en omstreken is het een uitgesproken groene soep door de hoeveelheid bonen, erwten, courgettes, selderie en pesto die erin wordt verwerkt. In Puglia wordt de soep behalve met groenten ook met kip en pasta gevuld, waar het in Toscane gebruikelijk is om er bietjes, aardappelen en savooiekool in te doen. De keuken van Villa Augustus maakt deze week een minestrone van vers geoogste groenten en kruiden uit de tuin, pancetta en pesto.

 

Pizza van het seizoen: Pizza met druiven uit de tuin, gorgonzola en tijm, € 14

De houtovenpizza-van-de-week wordt belegd met gorgonzola, tijm en de eerste pluk van onze kasdruiven. 

 

Gerecht van het seizoen: Geroosterde bloemkool met puree van ratte-aardappel en agrodolce, € 12

De Franse ratte-aardappeltjes zijn ware bodemschatten, geliefd om hun boterachtige structuur en nootachtige smaak. Agrodolce is een kleverige, Italiaanse zoetzuresaus op basis van ingekookte azijn, honing of suiker en wijn. Om hem verder op smaak te brengen, verwerkt iedere (thuis)kok er andere ingrediënten in, waaronder groenten, specerijen, gedroogd fruit, kappertjes en olijven.


Vangst van de dag: Rode poon uit de houtoven met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappelen, € 25

Dankzij  zijn stevige vlees en diepe smaak is de poon al jaren geliefd in de keuken van Villa Augustus. Met wat druppels goede olijfolie en citroensap is deze wilde Noordzeevis al meteen op z’n best. We serveren hem met vers geoogste groenten uit de moestuin en tijmaardappeltjes.


 

Wijntips

Georg Lingenfelder, morio muscat, Palts, € 7/€ 37,50

Georg Lingenfelder noemt zich een wijnboer, géén wijnmaker. Het verschil: die laatste kan de druiventeelt en het vinificatieproces van wijn zodanig beïnvloeden dat de uitkomst ervan geen al te grote verrassingen meer oplevert. Terwijl een wijnboer als Lingenfelder zijn wijn daarentegen veel ruimte wil laten om zichzelf te ontwikkelen.

Dat pad hoeft niet al in het vroegste stadium vast te liggen. De natuur mag wat Lingenfelder het grootste deel van het magische werk voor haar rekening nemen. Hooguit voegt hij bij het bottelen van zijn ongefilterde wijnen een minimale hoeveelheid sulfiet toe voor de houdbaarheid ervan.

Zijn wijngoed bevindt zich rond het plaatsje Großkarlbach in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De familie Lingenfelder verbouwt er al sinds het jaar 1520 verschillende druivenrassen, waaronder de sylvaner, de riesling en de streekeigen morio muscat, een kruising van de sylvaner met een witte muskaat. Georg, telg van de 14e generatie Lingenfelders, bezit enkele eigen percelen waarop hij jonge wijnboer zijn hands off-benadering in praktijk brengt.

In Villa Augustus schenken we nu zijn morio muscat, een energieke, frisse natuurwijn met een bloemig aroma en smaken van citroen- en sinaasappelzest.


Dario en Ezequiel. Foto I Forestieri/Ciro Frank Schiappa

I Forestieri ‘Rigomale’, trebbiano, malvasia, Toscane, € 7/€ 37,50

Wijnmakers Dario en Ezequiel noemen zich ‘de boswachters’ (forestieri), omdat ze hun druiven verbouwen in het door de Unesco beschermde natuurreservaat van de Boven-Maremma, een lappendeken van wijngaardjes en enorme bospercelen in het zuidwesten van Toscane. Hun wijnstokken zijn niet soortgewijs aangeplant, maar kruisen elkaar in rijen, zoals ze hun bodem van onder meer zandsteen, mergel en graniet ook moeten delen met fruit- en olijfbomen. 

Die biodiversiteit en de biodynamische principes waarmee Dario en Ezequiel hun druiven telen, staan garant voor de bijzondere wijnen van de twee vrienden. Deze Rigomale is een naar sinaasappel smakende, oranje wijn van 11 procent die rijpt in amforen. ‘Pas op, slikgevaar!’, luidde een vrolijke proefnotitie,. 

Biertips

Brouwerij Kees ‘It’s a blond’, blond, 6%, € 6,50

Een blondje gebrouwen van Belgisch gist en Citra- en Summit-hop. Kenmerkend zijn de verfrissende aroma’s en de soepele afdronk. Niet moutig zoet, maar fris kruidig.

Oersoep ‘Freewheel’, witbier, 5%, € 6,50

Freewheel is een iconisch witbier, door de brouwers van Oersoep ontwikkeld uit liefde voor wielrennen. Een klassiek, kruidig Belgisch witbier met een mooie droogheid en citrusachtige fruitigheid. Het bier is lekker romig door het gebruik van tarwemout en haver. De ultieme dorstlesser na een lange fietstocht. 

 

 

 

 

 

 


  • Leidinggevend kok Walter

    Leidinggevend kok Walter