Nieuw op de wijnkaart: Concubine Weiss van Georg Lingenfelder

6 oktober 2022


Georg Lingenfelder noemt zich een wijnboer, géén wijnmaker. Het verschil: die laatste kan de druiventeelt en het vinificatieproces van wijn zodanig beïnvloeden dat de uitkomst ervan geen al te grote verrassingen meer oplevert. Terwijl een wijnboer als Lingenfelder zijn wijn daarentegen veel ruimte wil laten om zichzelf te ontwikkelen.

Dat pad hoeft niet al in het vroegste stadium vast te liggen. De natuur mag wat Lingenfelder het grootste deel van het magische werk voor haar rekening nemen. Hooguit voegt hij bij het bottelen van zijn ongefilterde wijnen een minimale hoeveelheid sulfiet toe voor de houdbaarheid ervan.

Anno 1520

Zijn wijngoed bevindt zich rond het plaatsje Großkarlbach in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het is een van de droogste en zonnigste gebieden van het land met een vruchtbare bodem van zand en kalksteen. De familie Lingenfelder verbouwt er al sinds het jaar 1520 verschillende druivenrassen, waaronder de sylvaner, de riesling en de streekeigen morio muskat, een kruising van de sylvaner met een witte muskaat. Georg, telg van de 14e generatie Lingenfelders, bezit enkele eigen percelen waarop hij jonge wijnboer zijn hands off-benadering in praktijk brengt.

Perzik en abrikoos

In Villa Augustus hebben we deze herfst/winter zijn Concubine Weiss op de vaste kaart. Een blend van sylvaner en riesling, met tonen van perzik en abrikoos. We schenken deze kruidige en tegelijkertijd verfrissende wijn per glas (€ 6,50) en ook per literfles (€ 34). De Concubine Weiss wordt geïmporteerd door onze vaste leverancier Tom Broekhuizen van Terroirwijn, over wie je hier meer kunt lezen.

 

 

 


  • Georg Lingenfelder (foto Terroirwijn)

    Georg Lingenfelder (foto Terroirwijn)