Onze leveranciers: Tom van Terroirwijn

10 september 2020


Leverancier: Terroirwijn, Rotterdam

Eigenaar: Tom Broekhuizen

Producten: natuurwijnen, bio-dynamische en traditioneel geproduceerde wijnen. Voor Villa Augustus: o.a. Y. Lamirault, 'Cote 50', Bourgeuil (beide bio-dynamisch), La Combe au Mas, Ventoux, en diverse wijnen van het wijnhuis Vignoble Klur in de Elzas (alle natuurwijnen).

Over  Terroirwijn: Al vanaf de opening van Villa Augustus in 2007 kopen we een deel van onze wijnen in bij deze kleine, Rotterdamse importeur. Terroirwijn werd datzelfde jaar opgericht door Guus van Otterloo en in 2019 overgenomen door zijn oud-werknemer Tom Broekhuizen, een jonge academicus die zich beter op zijn plek voelde in de wijnhandel dan in het bedrijfsleven of de wetenschap. 

Tom koopt zijn wijnen in bij zo'n dertig producenten in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk. Hij kent alle boeren ('kunstenaars', noemt Tom ze) persoonlijk. Daardoor weet hij dat ze er precies dezelfde opvattingen over smaken en wijnmaken op nahouden als hijzelf. 'Wijnen moeten zuiver zijn. Geperst van de hoogste kwaliteit druiven. Met respect voor de natuur. Met de beste expressie van de plek waarop ze worden verbouwd. En met zo min mogelijk menselijke ingrepen tijdens de teelt en in het vinificatieproces.'

Over natuurwijn: Voor natuurwijnen worden alleen druiven gebruikt die 'schoon' opgroeien, dus zonder dat er insecticiden en kunstmest aan te pas komen. Ze rijpen ook zonder, of met slechts een minimum, aan toegevoegd sulfiet op het vat. Het gebruik van andere conserveringsmiddelen is absoluut uit den boze. Het maken van een goede organische wijn vereist de hoogste mate van kennis, ambachtelijkheid en doorzettingsvermogen van een wijnboer, terwijl de opbrengsten per hectare altijd minder zijn dan die van traditioneel geproduceerde cuvées. Om die reden zijn natuurwijnen soms net wat hoger geprijsd dan 'gewone'.

Over Toms missie: De laatste tien jaar schakelen steeds meer Europese, veelal kleine wijnboeren over op het maken van natuurwijn. Dit tot groot enthousiasme van een toenemend aantal al even gedreven restaurateurs, sommeliers en wijnimporteurs, onder wie Tom. 'Het is een supermooi product, geweldig. Reden waarom ik hoop dat het aantal liefhebbers ervan snel zal toenemen. Daar wil ik me ook hard voor maken. Er valt nog een wereld voor de natuurwijn te winnen.'

  • 'Er valt nog een wereld voor natuurwijn te winnen'

    'Er valt nog een wereld voor natuurwijn te winnen'

  • Deel van het assortiment natuurwijnen in Villa Augustus

    Deel van het assortiment natuurwijnen in Villa Augustus