Pizza-snijbiet, kokkels met tomaat, venkel en witte wijn, paprikasoep en dorade

12 augustus 2022

Tot en met 18 augustus kun je deze gerechten in Villa Augustus buiten de vaste kaart om bestellen:


Schaal & schelpen: Kokkels met tomaat, venkel en witte wijn, € 15 

In Italië zitten restaurantgasten deze mooie zomer volop aan de vongole, in Frankrijk staan de palourdes op het menu, en in Villa Augustus serveren we dit seizoen natuurlijk onze eigen kokkels uit de wateren van de Oosterschelde. Omdat ze van zo dichtbij komen, zijn ze uiteraard supervers en daarmee op hun allerbest. Wat chef Arthur van Brug van Villa Augustus betreft zijn het ook de lekkerste Zeeuwse schelpen waarover een kok in Nederland kan beschikken.


Gerecht van het seizoen: Pizza met snijbiet, ansjovis en dragon, € 12

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze houtovenpizza’s. De receptuur ervan is zodanig verbeterd dat ze nu nog lekkerder zijn dan de afgelopen jaren al het geval was. Het grote verschil met de pizza’s die we tot dusver serveerden: de keuken bakt ze nu met zuurdesem in plaats van gistdeeg. Hierdoor blijft zowel de bodem als de korst veel luchtiger en krokanter. 

Een pizza van gistdeeg is eerst en vooral ‘broderig’, legt Arthur uit. ‘Dat maakt dat je er snel vol van zit. Of dat je ineens genoeg hebt van de eentonige smaak van het gist. Veel mensen krijgen zo’n pizza dus nooit helemaal op. Maar als je zuurdesem gebruikt, ben je dankzij de lichte structuur ervan niet gauw uitgegeten. En iedere hap proeft ook weer anders doordat de bodem en de korst elk afzonderlijk hun eigen textuur behouden.’


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde paprika, salie en mascarpone, € 8,50

Fris, lichtzoet soepje met paprika's en salie uit de moestuin, op smaak gebracht met mascarpone.


 Vangst van de dag: Dorade met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

 

Wijn


Wit: Adega do Vimbio, Albariño, Galicië, € 8 / € 40

Ziltig, Atlantisch, steenfruit, fris, fijn zuur én loepzuiver

Een witte wijn van de Albariño-druif, die wordt geteeld op de oevers van de Minho/Miño, de rivier tussen Noord-Portugal en de Spaanse provincie Galicië. Het vochtige klimaat en de bodem van klei en schist dragen ertoe bij dat deze wijn stevig in zijn alcohol, zuren, geur en smaken (fris en ziltig) zit. Deze Adega do Vimbio laat zich uitstekend combineren met visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Eigenaren van de 2,5 ha grote wijngaard in het plaatsje O Rosal (Galicië) zijn bioloog en voormalig milieukundige Martín Crusat en zijn vrouw Patricia Elola. Ze verbouwen de Albariño biodynamisch en voegen in de vinificatie  minder dan 65mg sulfiet per liter toe. Vimbio is de Gallische benaming voor riet. De lange stengels van de plant worden in de streek traditioneel gebruikt voor het geleiden van de druivenranken.


Rood: Vinas Mora, Barrba, Primošten € 7,50 / € 37,50 

Sappig, rijp rood fruit (winegums), aardse tonen met chocolade 

Barbba wordt gemaakt van een blend van de drie rode druivensoorten Babić, Lasina en Plavina, en de witte Maraština. In het glas proef je veel terug van de frisse zuren van de aan de Morello verwante Marasca-kers, die in dezelfde regio in Kroatië gedijt.

De wijngaarden liggen in het zondoorbakken gebied rond het kustplaatsje Primošten aan de Adriatische Zee. Vinas Mora betekent in het Kroatisch ‘wijnen van de zee’. De door Unesco tot historisch erfgoed uitgeroepen wijngaarden liggen dan ook maar een paar meter boven de zeespiegel. De druiven groeien er letterlijk versnipperd op tussen de rotsen, wat de verzorging en oogst ervan uitermate arbeidsintensief maakt. 

Tot voor een aantal jaren geleden werden de wijnen van de streek nog in plastic flessen langs de weg verkocht. De drie vrienden die samen Vinas Mora begonnen, verschaffen de Primošten-wijnen inmiddels internationale allure. De druiven die ze verwerken, worden organisch geteeld. Ook in de kelder wordt zonder chemicaliën gewerkt. Bij botteling wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet gebruikt. 


Bier van de tap


Zelfgemaakte Radler van de tap, € 4,25 

Veel amateurwielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een Radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht. Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van Gulpener-bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin. 

Texels, Skiller € 4,50 

Texels Skiller wit is een witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, waaronder Texelse gerst. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier bij uitstek een dorstlesser. Lekker bij onder andere de Noordzee-schol die we deze week buiten de kaart om serveren. Skiller wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild (‘Ouweskil’), de plaats waar de brouwerij is gevestigd.

Hofbrouwerij Reijngoud, Helemaal Leipa,  € 6,50

Een van de tien biertjes op het repertoire van Hilmar de Vries van Hofbrouwerij Reijngoud in Rotterdam. Helemaal Leipa is een New England IPA (ofwel NEIPA) van 6,5 procent, gebrouwen van haver. NEIPA’s kenmerken zich door hun hoppige fruittonen, variërend van tropisch fruit tot steenfruit. Ze maken het bier extra juicy. NEIPA’s zijn ook minder bitter en daardoor soepeler drinkbaar dan andere IPA’s. Uiterlijk verschillen ze bovendien door hun troebelheid en hun licht gouden tot oranje kleur.

Dutch Bargain, Seawise, € 6,50

Dutch Bargain SeaWise is een Hefeweizen. Een tarwebier vergist met de Duitse Weihenstephan-gist. Met, jawel, zeevenkel en duindoorn bes, zodat je de Zeeuwse duinwind proeft. Met citrus van verveine en 4,3 procent alcohol heel verfrissend en dorstlessend.

Hier kun je meer lezen over de speciaalbieren waarmee onze leverancier  Joris Zwamborn je de komende maanden in Villa Augustus laat kennismaken!

 


 


  • Aafke oogst de snijbiet...

    Aafke oogst de snijbiet...

  • ...Deze week voor op de pizza...

    ...Deze week voor op de pizza...

  • ...En bereid in de houtoven

    ...En bereid in de houtoven