Een hartenbreker uit Apulië

17 januari 2023


Pasquale Petrera (vijfde generatie) in zijn wijngaard in Apulië (foto Fieldblend Selections)

Op onze wijnkaart deze winter: de Fatalone van Petrera Pasquale Di Orfino Rosa in Apulië, de regio die zowel de hiel als de hak van de Italiaanse laars vormt. Deze rode wijn wordt gemaakt van de primitivo, een druif die los van zijn misschien zijn wat neerbuigend klinkende benaming verder alles mee heeft zolang  je tenminste van de nodige alcohol en veel zondoorstoofde rijpheid in je glas houdt. Onze leverancier Terroirwijn in Rotterdam heeft de Fatalone al jarenlang in zijn assortiment en prijst zich er terecht nog steeds heel gelukkig mee.

Hartenbreker

Petrera Pasquale is een familiebezit waarvan de geschiedenis teruggaat tot de late negentiende eeuw.  Ergens in die historie  trad ook de familie Orfino in het bedrijf (de ‘masseria’) , toen dochter Rosa in het huwelijk trad met een van de Petreratelgen. Intussen in het in handen van de vijfde generatie nakomelingen. De Fatalone (‘hartenbreker’) is vernoemd naar Filippo Petrera die onder die bijnaam de nodige bekendheid in zijn dorp Gioia del Colle genoot. Oké, het is nogal een bruggetje, maar over de wijn die hem onsterfelijk maakte zou je best ook stellen dat je meteen al smelt bij de geur ervan.

 Tom Broekhuizen van Terroirwijn schrijft de kwaliteit van de Fatalone onder meer toe aan de uitstekende grond van de Spinomarinoheuvel waar de primitivo opgroeit. De bodem op 365 boven zeeniveau zit vol klei, lijmsteen en is rijk aan mineralen. Daarbij is de zon is dit microklimaat nou ook weer niet zó verzengend heet dat de druiven erin gebakken worden. 

Tikkeltje excentriek 

De Petrera’s houden er bovendien een tot de verbeelding sprekende methode op na om de primitivo in topconditie te kunnen oogsten. Er worden tussen de ranken doorlopend New Age, klassieke muziek en natuurgeluiden afgespeeld om het rijpingsproces te bevorderen. Wie een bezoek aan de masseria brengt, hoeft alleen maar op de klank af te gaan. Tom: ‘De zachte trillingen zouden onder andere goed zijn voor de micro-organismen in de wijn. Nou ja, als je wijnen zo goed zijn, dan mag je van ons best een tikkeltje excentriek zijn.’

De biologische rode en witte wijnen en rosés van de Petrera’s worden CO2-neutraal geproduceerd en bij de botteling wordt alleen een beetje sulfiet gebruikt. De elegante Fatalone, met een afdronk van bessen en pruimen, wordt idealiter licht gekoeld geserveerd en behoudt daarmee zijn aangename frisheid.


  • Tom Broekhuizen

    Tom Broekhuizen