Pizza met geitenkaas en stoofpeertjes, zeebaars, Zeeuwse creuses en vissoep met citroen en peterselie

4 maart 2022

Tot en 10 maart kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.

 

Pizza met geroosterde ui, geitenkaas en Gieser Wildeman, € 13

Zo fantastisch als deze houtovenpizza eruitziet, precies zo smaakt hij ook. De combinatie van zoete, geroosterde ui, de smeuïge geitenkaas en niet in de laatste plaats het stoofpeertje maakt dit dit lunch- of hoofdgerecht onweerstaanbaar. De Gieser Wildeman komt uit de boomgaard van Villa Augustus. Zijn naam kreeg het peertje van kweker Wildeman uit Gorinchem, die het ras omstreeks 1850 voor het eerst van de boom plukte.


Vangst van de dag: Zeebaars, €23

Wilde zeebaars is een dure en ook best lastig verkrijgbare jongen op de visafslag, zeker nu, met al die recente stormen op de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om aanbevelen, is de gekweekte soort die onder meer buitengaats in Griekenland, Frankrijk en Spanje in bassins opgroeit. We serveren deze prachtvis met tijmaardappeltjes, bietjes en de laatste wintergroenten uit onze kassen.


 Soep van het seizoen: Vissoep met winterprei, peterselie en citroen, € 8

Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam voorziet ons van vis die past bij de duurzame manier waarop we in Villa Augustus willen werken. We kopen dus een deel van de bijvangst uit de Noordzee op die vissers dagelijks aan land brengen. In onze vissoep verwerken we, indien leverbaar, onder andere wijting, steenbolk, scheermessen, pietermannetjes en mosseltjes. Van de graten, venkel en tijm maken we de aromatische bisque. 

De soep worden verder gevuld met winterprei uit de tuin. De twee à drie buitenste ringen van de worden in de houtoven geblakerd, waardoor het binnenste gedeelte van de prei in zijn eigen schil stooft en heel puur en zoet gaat smaken. Het frisse zuurtje in dit lunch- of voorgerecht is van onze citroenen uit eigen tuin .


Zeeuwse creuses, € 15

Zijn alle andere oesters heel het jaar door wel verkrijgbaar, dat geldt niet voor de beroemde Zeeuwse platte. Het nieuwe seizoen van deze delicatesse is in december begonnen en duurt tot april, mei. De keuken dient de oesters rauw en zonder toevoegingen op, zoals dat ook traditie is in Zeeland. 

 

Bier

Nieuw op het krijtbord van Villa Augustus: Macabeu van de  Cyclic Beer Farm in Barcelona, die  in 2016 werd opgericht door de broers Alberto en Joshua. Met onder andere de wilde gisten die ze zelf cultiveren, brouwen ze hun bieren van vruchten, groenten, kruiden en bloemen uit hun directe omgeving.

De Macabeu is vernoemd naar de druif waarvan in Catalonië veel wijn wordt gemaakt, en nu dus ook dit fruitige bier op fles. Bij het brouwen wordt hetzelfde procedé toegepast als her en der in de wijnbouw het geval is, de zogeheten maceratie carbonique. Dat is de methode waarbij de gekneusde druiven, schillen en pitten – voorafgaand aan de alcoholische gisting – eerst nog enkele weken verder rijpen in een afgesloten vat met koolzuurgas.

Onder die omstandigheden geeft de fermenterende druif al meteen veel van zijn aroma's, tannines en kleurstoffen prijs, wat  heel fruitige wijnen als bijvoorbeeld Beaujolais oplevert. Met zijn frisse smaak, kleur en afdronk doet het lichtzure Macabeu-bier doet bepaald daar niet voor onder.  Het is bovendien een bier dat helemaal in de tijdgeest past: Alberto en Joshua  gebruiken er de biologisch geteelde, 'second-use' druiven voor die in de wijngaard van de boer overblijven.


 

 


  • Kelner Sofie met de pizza en de vissoep van deze week

    Kelner Sofie met de pizza en de vissoep van deze week

  • Kok Blue aan de slag met de citroenen voor in de vissoep

    Kok Blue aan de slag met de citroenen voor in de vissoep

  • Kok Pleun bereidt de vissoep

    Kok Pleun bereidt de vissoep

  • Pizza met Gieser Wildeman

    Pizza met Gieser Wildeman

  • Op het krijtbord: oesters uit Zeeland

    Op het krijtbord: oesters uit Zeeland

  • Citroenbomen in Villa Augustus

    Citroenbomen in Villa Augustus