Rode mul, bloemkoolsoep met paddenstoelen, Zeeuwse platte en ravioli met ricotta

10 december 2021

Deze week kun je in Villa Augustus deze onderstaande gerechten buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken. We serveren ze tot vijf uur ’s middags in het restaurant en voor hotelgasten daarnaast ook tot laat in de avond met roomservice. Alle gerechten op de vaste menukaart kunnen eveneens op de kamers worden besteld. Een maaltijd afhalen voor thuis kan in de markt van Villa Augustus: maak je keuze uit de antipasti in de vitrines of uit de pizza’s op onze winterkaart. 


Vangst van de dag: Mul, € 23

Evenals kabeljauw is mul het grootste deel van het jaar eigenlijk onbetaalbaar. De prijzen kunnen oplopen tot € 60 per kilo, wat hem twee keer zo duur maakt als bijvoorbeeld een Oosterscheldekreeft. Mooi dus als de kans zich een keer voordoet om het visje toch voor een normaal bedrag op de kaart te kunnen zetten, en dat is deze week het geval. Minstens zo onweerstaanbaar is dat je er ook meteen twee van op je bord krijgt. De filets van de gegrilde mul zijn heel delicaat en puur van smaak. Met een drup van de bergamotcitroen en wat olijfolie is dit gerechtje dan ook áf.


Soep van het seizoen: Soep van bloemkool met geroosterde paddenstoel, € 8

Bloemkool gold al in 2017 als ‘the next big thing’ in de categorie hippe groenten, en nog steeds zie je hem in restaurants in tal van verrassende gedaanten op het bord verschijnen. Zo zijn de coucousvariant en de gepekelde ‘steak’ ervan nog altijd populair. In Villa Augustus hadden we eerder een bloemkoolpizza op het krijtbord, deze week is het een bloemkoolsoep die we buiten de vaste kaart om serveren. Heel lekker en hartstikke gezond bovendien, want bloemkool bevat weinig calorieën en koolhydraten en veel vezels, vitamine C, foliumzuur en kalium.

Over soep gesproken: het lijkt erop dat je niet in Villa Augustus kunt zijn geweest zonder er onze soep van het seizoen te hebben gegeten – zó vaak wordt hij besteld. Dat geldt net zo goed voor tomatensoep als voor pastinaaksoep, pompoensoep, knolselderijsoep en bietensoep. Wij Nederlanders zijn klaarblijkelijk boven alles een volk van soepliefhebbers.


Ravioli met ricotta, salieboter en een gepocheerd ei, € 11

We maken de ravioli in eigen keuken met een deeg van semola (griesmeel van durumtarwe) en eidooier, in plaats van normale bloem. Dat geeft de pasta net wat meer bite en een mooie kleur. De salieboter krijgt wat rasp mee van de bergamotcitroen. Het gepocheerde ei completeert dit even eenvoudige als verleidelijke lunch- of voorgerechtje.


Zeeuwse platte 4/0, € 25

Zijn alle andere oesters heel het jaar door wel verkrijgbaar, dat geldt niet voor de beroemde Zeeuwse platte. Hij smaakt zowel zilt als zoet, en zijn textuur is ongeëvenaard. Met dank aan het unieke ecosysteem van de Oosterschelde. Het nieuwe seizoen van deze zeldame delicatesse is pas zojuist begonnen, en duurt maar tot april, mei. De keuken dient hem op zoals je hem volgens strikte, Zeeuwse traditie wordt geacht te genieten: rauw en zonder toevoegingen. Het cijfer 4.0 staat voor het maatje van zijn schelp: de middelgrootte. Onze oesters worden uit zowel Bretagne als Zeeland (Sint-Philipsland) geleverd door leverancier Ron Reitsma. Over Ron en zijn oesters schreven we eerder al hier