Aanwinsten op de wijnkaart: rood uit de 'oude nieuwe wereld'

25 november 2021


Tom Broekhuizen

Deze winter nieuw op de kaart van Villa Augustus: de Vinas Mora ‘Andreis’ van de jonge, Kroatische wijnmaker Krešo Petreković, en de Hongaarse Unger ‘Öreg Kálvária’ van Ervin Stampf en Kaibinger Tamás. Allebei zijn het frisse en toegankelijke, rode natuurwijnen, die daarnaast met elkaar gemeen hebben dat ze afkomstig zijn uit wat door vinologen sinds kort de ‘nieuwe oude wereld’ wordt genoemd. 

Wijnen van jonge, bevlogen wijnmakers uit Midden-Europa zijn dé ontdekking van de afgelopen twee jaar. Reden voor importeur Tom Broekhuizen van TerroirWijn om ze in zijn assortiment op te nemen. De fluwelige, heel geconcentreerde Vinas Mora, geperst van de Babić-druif spoorde hij afgelopen zomer zelf op in Kroatië. Met de vondst van de Unger, met een afdronk van zwarte bessen en laurier, waren aanzienlijk minder reiskilometers gemoeid. Eén glas daarvan overtuigde al meteen bij de proeffles die hem uit Hongarije werd toegestuurd.

Op zijn beurt kostte het Tom zelf weer geen moeite om ons bij Villa Augustus enthousiast te krijgen voor de Vinas Mora en de Unger. Net als onze vaste leverancier willen we in het restaurant wijnen schenken die met respect voor de natuur zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit druiven, en met de beste expressie van de plek waarop ze worden verbouwd.In dat gezamenlijke streven staan we bepaald niet alleen: in zowel de wijnbouw, de horeca als de detailhandel winnen duurzaam geproduceerde wijnen wereldwijd steeds meer terrein. 

In Villa Augustus maken we op de menukaart daarom ook niet langer het onderscheid tussen biologische en natuurwijnen. We durven er ondertussen wel vanuit te gaan dat vrijwel elke liefhebber weet dat de wijnen op onze kaart verantwoord zijn geproduceerd, en óók  hoe lekker ze smaken. Dat laatste geldt eens te meer voor deze Kroatische en Hongaarse aanwinsten. 


Vinas mora

De Babić van Krešo Petreković en de twee partners met wie hij zijn bescheiden wijngaard runt, rijpt op 25 tot 30 jaar oude stokken en wordt met de hand geplukt. Tijdens de vinificatie wordt alleen een klein beetje sulfiet aan de vaten toegevoegd, toepassing van andere conserveringsmiddelen is absoluut uit den boze. 

In 2020 werden de eerste flessen Vinas Mora ‘Andreis’ gebotteld, en meteen was het de makers duidelijk dat ze daarmee iets bijzonders op de markt brachten. Behalve naar het Rotterdamse TerroirWijn wordt de Kroatische nieuwkomer ondertussen al geëxporteerd naar Amerika, Brazilië, Zwitserland, Frankrijk en Azië.

Unger

De druif waarvan de Unger ‘Öreg Kálvária’ wordt gemaakt, is de Blaufränkisch ofwel de Kékfrankos, zoals hij in Hongarije bekendstaat. De Kőszeg-wijngaard ligt dicht bij de Oostenrijkse grens, aan de voet van de eerste heuvels van de Alpen. Architect Ervin Stampf en advocaat Kaibinger Tamás verlieten er respectievelijk de tekentafel en de rechtszaal voor om daar hun eigen biodynamische wijnen te gaan produceren. Insecten bestrijden ze succesvol met onder andere mierikswortelthee, brandnetelthee en sinaasappelolie.  De natuurwijn wordt niet gefilterd of geklaard en krijgt geen sulfiet.

Vinas Mora ‘Andreis’ is in Villa Augustus alleen per fles verkrijgbaar en kost € 45.

Unger ‘Öreg Kálvária’ is eveneens alleen per fles te bestellen en kost € 40.

Over onze wijnleverancier Tom Broekhuizen kun je hier meer lezen.


  • Leverancier Tom Broekhuizen van TerroirWijn in Rotterdam

    Leverancier Tom Broekhuizen van TerroirWijn in Rotterdam