Hoe speciaal is dit!

11 juni 2020

We serveren onze natuurwijnen in Villa Augustus aan steeds meer tafeltjes. En heel veel fans van onze houtovenpizza's hadden we natuurlijk al. Voor beide categorieën liefhebbers is dit stukje. En combineer je pizza-rauwe zwaardvis gerust met bijvoorbeeld een Danger 380 Volts.


Nieuw op de wijnkaart

Zowel op de vaste kaart als van het krijtbord is er keuze uit een aantal bijzondere wijnen voor bij de borrel, lunch en het diner. Nieuw in ons assortiment zijn onder meer de witte La Combe au Mas met tonen van perzik en witte bloemen, de rode Almate, een kruidige en fruitige Tempranillo, en de Danger 380 Volts van Milan Nestarec; alle drie natuurwijnen.

Danger 380 Volts

De Danger 380 Volts (van het krijtbord) is een pétillante ofwel een moussererende witte. Leverancier Wilde Wijnen geeft als waarschuwing vooraf mee dat hij ‘extreem drinkbaar’ is, en dat enthousiasme kunnen we in Villa Augustus ronduit delen. Niet alleen onze vinologe Sylvia Geerlings rekent hem tot een van haar favoriete, dat doen ook alle kelners die er tijdens onze interne wijnproeverijen voor het eerst mee kennismaakten.

TRBLMKR 

Een tweede wijn die we van de Tsjechische wijnmaker Milan Nestarec hebben, is de TRBLMKR die wordt gemaakt van de Neuburger-druif. De wijn wordt per fles verkocht en je vindt ‘m op het krijtbord. Zijn oranje kleur dankt de 'troublemaker' aan een oude vinificatiemethode die tegelijk met de opkomst van natuurwijn weer in zwang is geraakt. 

Anders dan bij de reguliere productie van witte wijn worden de schillen en pitten in dit procédé niet verwijderd voordat de druiven gaan fermenteren. Hun natuurlijke stoffen en tannines geven de most hun kleur terwijl die voor langere tijd in de wijnvaten rijpt. In Georgië wordt deze methode al duizenden jaren toegepast. 

Of het nou aan dat feestelijke oranje of aan iets anders ligt, laten we over aan iedere individuele wijndrinker die de TRBLMKR aan de lippen zet. Maar feit is dat veel mensen definitief voor natuurwijn worden gewonnen wanneer ze eenmaal zo'n oranje wijn hebben geproefd. De troublemaker heeft een alcoholpercentage van 12,5 procent. We prijzen hem aan als aperitief, bij visschotels en schaal- en schelpdieren. 

Wilder Satz

De derde wijn die we aanbevelen, is de witte Wilder Satz van het 'huis' Brand Bros. Het is een blend van Pinot Blanc, Chardonnay en de streekdruiven Müller-Thurgau en Scheurebe, met een alcoholgehalte van 11 procent. Lekker voor bij de borrel en, zoals importeur Wilde Wijnen bondig stelt, 'bij vogels'. Brand Bros is het Weingut van de dertigers Daniel en Jonas Brand in de Duitse Pfalz, een familiebedrijf dat al sinds 1891 bestaat.

De naam Wilder Satz mag er al naar verwijzen dat ook dit een natuurwijn is. Net als Milan Nestarec voegen de gebroeders Brand geen sulfiet aan hun oogsten toe, waarmee ze dus al hun kaarten zetten op het strikt natuurlijke proces dat van druiven wijn maakt. De afloop daarvan is niet altijd te voorspellen. De inwerking van zuurstof kan een vat met tienduizenden liters natuurwijn ook volledig bederven. Bevlogen natuurwijnmakers nemen dat risico op de koop toe.

Weerbarstig

Daarnaast heeft 'wild' in kringen van natuurwijnmakers en -drinkers dan nog een tweede betekenis. Het woord staat ook een beetje voor 'weerbarstig'. Als om duidelijk te maken dat ze zowel in de geest als in de praktijk een andere overtuiging over wijnbouw zijn toegedaan dan de collega's die hun druiven nog met ongediertebestrijders bespuiten en chemische stoffen toevoegen aan hun wijnvaten. Met de tegendraadse namen die ze hun wijnen op de etiketten geven, wordt dat nog eens onderstreept. 


Hoe speciaal is dit!

Sylvia (foto) ziet in Villa Augustus steeds meer liefhebbers, al dan niet voorzichtig, de overstap maken naar natuurwijnen maken. Zelf heeft ze dat in eerste instantie trouwens ook best voorzichtig gedaan. Er zijn sinds 2018 in en buiten Villa Augustus veel proeverijen aan voorafgegaan voordat haar team en zij tot een afgewogen keuze uit het aanbod kwamen. 

Sylvia: ‘Zeker toen natuurwijn een jaar of tien geleden nog maar net in opkomst was, kon de kwaliteit ervan nog heel sterk fluctueren. Sommige waren wel heel heftig en springerig. Maar tegenwoordig zijn ze stukken toegankelijker en worden ze dus ook door veel meer mensen gewaardeerd. Je hoort het in het restaurant nu regelmatig terug aan tafel: “Ik wist niet dat natuurwijn zó lekker is?”. En ik snap zulke reacties. Ik heb een overeenkomstige omslag gemaakt. Het is nu van “wow, hoe speciaal is dit!”’


Pizza's

Uit de houtoven deze maand: vier pizza’s. Van de vaste kaart kun je de pizza met walnoot, Achelse Blauwe en onze eigen balsemienhoning, de pizza met tomaat, rauwe zwaardvis en peterselie bestellen, en die met tomaat en fior di latte. De pizza van de week is de variant met speck, parmezaan en spinazie. Hij staat vermeld op het krijtbord boven onze open keuken


  • Vier wijnen van de vaste kaart en het krijtbord

    Vier wijnen van de vaste kaart en het krijtbord

  • Pizza met speck en spinazie

    Pizza met speck en spinazie