Van het krijtbord: langouste royale, pissaladière à la Niçoise en tabouleh met Beluga-lizen

6 maart 2020


Deze gerechten kun je van 6 tot en met 12 maart buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze openkeuken.

Gegrilde langoustines met knoflook en peper, € 12

Net binnengekomen vanuit Bretagne: langoustines van het hoogste gewicht en daarmee ook van topkwaliteit. We hadden al vaker kleinere exemplaren (60 grams vlees) van dit prachtige schaaldier op het krijtbord, maar nooit eerder deze langouste royale (150 grams), zoals ze hem in Frankrijk noemen. Deze crustacé is normaal zó prijzig dat hij alleen betaalbaar is voor sterrenzaken, dus voor de visliefhebbers onder onze gasten mag hier met recht worden gesproken van een buitenkans. Met dank aan de Bretonse vissers die deze week hun haven binnenliepen met een veel grotere vangst dan te doen gebruikelijk. 

De keuken van Villa Augustus bereidt de langoustines met het respect dat ze toekomt. Aangemaakt met wat knoflook, peper en citroen, kan dit zeebanket het op je bord verder helemaal van zichzelf hebben.  


Pissaladière uit de houtoven met peterselie uit de tuin,  € 10

De pissaladière is de Provençaalse variant van de pizza, met Nice als de bakermat van dit gerecht. Het deeg ervan is net wat dikker en brosser, en de ingrediënten waarmee het wordt belegd vormen vanouds een vast driemanschap: uien, olijven en ansjovis. Traditioneel is ook de ruitvormige wijze waarop de pissaladière met de ansjovis wordt gedecoreerd. We bakken dit Franse uienbrood in onze houtoven en serveren het met plukverse, fris-pittige peterselie uit eigen kas.


Tabouleh van linzen met geroosterde wortel en mosterdblad, € 10

Eveneens uit onze kassen: de winteroogst aan kervel, mosterdblad, postelein, rucola en het eerste blad van de daslook. Je proeft ze allemaal terug in deze veganistische kruidensalade, waarin we ook Beluga-linzen, venkelzaad en geroosterde wortels hebben gemengd. De zwarte Beluga-linzen heten niet voor niks naar die heel dure Russische kaviaar. Ze staan te boek als het allerlekkerste gewas van deze peulvruchtensoort doordat ze hun volle, delicate smaak en bite ook tijdens het koken behouden.


 • Langoustines op de grill onder toeziend oog van koks Jurre en Tim

  Langoustines op de grill onder toeziend oog van koks Jurre en Tim

 • Langoustines uit Bretagne

  Langoustines uit Bretagne

 • Pissaladière: de Provençaalse pizza

  Pissaladière: de Provençaalse pizza

 • Pissaladière uit de houtoven, met kok Noah

  Pissaladière uit de houtoven, met kok Noah

 • Tabouleh met Beluga-linzen, wortelen en kruiden uit de tuin

  Tabouleh met Beluga-linzen, wortelen en kruiden uit de tuin