Op het krijtbord: risotto met pure walnootolie, pizza met kervel en ricotta, en zuurkool met buikspek 'op z'n Oostenrijks'

7 februari 2020

Deze gerechten kun je van 7 tot en met 13 februari buiten onze kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze openkeuken.


Risotto met aardpeer, walnoot en geroosterde paddenstoel, € 12

Zojuist geleverd: pure walnootolie van zorgboerderij Beversoord in Strijensas. Bijzonder, want niet te vergelijken met de met zonnebloemolie aangelengde extracten die in de supermarkt als walnootolie worden verkocht. En, al even bijzonder: élke walnoot die ervoor wordt gebruikt, is door de bewoners van Beversoord met de hand gekraakt, gepeld en daarna – letterlijk druppel voor druppel – geperst. 'Ongelofelijk om te zien', zegt chef Arthur van Brug van Villa Augustus. 'Het is monnikenwerk, maar dat feit weegt duidelijk niet op tegen de trots van de makers op hun product.' 

De boeren en boerinnen van Beversoord (Humanitas) komen hun flesjes olie na de notenoogst begrijpelijkerwijs dan ook altijd zelf naar Villa Augustus brengen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de kisten met tomaten, bieten, raapstelen, aardappels en andere groenten die we van deze monumentale, biodynamische boerderij in de Hoeksche Waard betrekken. Er komt niet één iemand namens het bedrijf met de bestelling, nee: ze komen glimmend van enthousiasme met z'n allen. 'Ontzettend leuk en ook terecht', vindt Arthur. 'Wat ze door de seizoenen heen ook telen, het is altijd mooi.' 

Deze winterse risotto wordt op het laatst besprenkeld met de Beveroordse wonderolie, die zijn delicate smaak en aroma aan het gerecht geeft. De lichtzoete tonen in deze schotel komen voor rekening van de aardperen die we zowel geroosterd als rauw door het gerecht verwerken. 

Walnootolie van zorgboerderij Beversoord is nu ook te koop in onze markt (€ 15 per flesje).


Pizza met ansjovis, kervel en ricotta, € 11

Over de ansjovis die we in Villa Augustus serveren, schreven we hier al eens uitgebreider. Op deze pizza gaat hij vergezeld van heerlijke, vers geoogste kervel uit eigen kas en ricotta op een bodem van tomaat.


Geroosterde Roseval-aardappels met buikspek en zuurkool, € 12

Souschef Barry Kremers is net terug van de wintersport in Oostenrijk. Hij genoot daar 's avonds zó van alle gerechten met speck die hij kreeg voorgezet, dat hij zijn vakantiegevoel nog even wil vasthouden nu hij weer aan het werk is in Villa Augustus. Die wens brengen we voor hem en alle andere speck- en spekliefhebbers in vervulling met dit derde krijtbordgerecht van deze week. 

We bakken het buikspek van het biologische landvarken eerst krokant, waarna het in dezelfde pan plaatsmaakt voor de Roseval-aardappeltjes. Zijn die lekker knapperig, dan gaan ook zij eruit en is het de beurt aan de zuurkool en het gerookte speck om wat extra smaken van het braadvocht op te nemen. Vervolgens husselen we ze gezamenlijk nog een keer in de pan om het gerechtje helemaal af te maken. 'Comfortfood bij uitstek', volgens Arthur. En ook nog eens 'heel Oostenrijks', volgens Barry. 


  • Kok Jessie oogst de kervel uit de kas

    Kok Jessie oogst de kervel uit de kas

  • Risotto met walnootolie van zorgboerderij Beversoord

    Risotto met walnootolie van zorgboerderij Beversoord

  • Kok Dicky met een nieuwe houtvoorraad voor onze pizza-oven

    Kok Dicky met een nieuwe houtvoorraad voor onze pizza-oven

  • Stephanie met het krijtbordgerecht van deze week: pizza met kervel, asnjovis en ricotta

    Stephanie met het krijtbordgerecht van deze week: pizza met kervel, asnjovis en ricotta

  • Zuurkool met buikspek 'op z'n Oostenrijks'

    Zuurkool met buikspek 'op z'n Oostenrijks'