Een biertje uit onze eigen citroenkassen

19 maart 2024


Bijzonder moment aan het begin van het tuinseizoen: we zijn druk met de pluk van de citroenen in de limonaia van Villa Augustus en tegelijkertijd ook die van onze zustertuin op Landgoed Dordwijk. De schitterende planten zelf blijven nog even binnen tot IJsheiligen (zaterdag 11 mei), maar in het restaurant laat de oogst zich alvast smaken. Reken maar op veel citroen in en bij de gerechten op onze nieuwe lentekaart (eind maart) en op de extra wisselmenu’s die elke vrijdag ingaan.

'Ons eerste eigen speciaalbier'

Zeker zo bijzonder ook: onze kelners serveren deze week op de wisselkaart een biertje van brouwerij Nevel waarin  de aromatische blaadjes van de Citrus hystrix zijn verwerkt. De kaffir-limoenen, zoals ze ook wel bekendstaan, zijn afkomstig uit de oranjerie van Landgoed Dordwijk, dat dezelfde eigenaren als Villa Augustus heeft. Alle gewassen die jaarlijks op deze (besloten) buitenplaats in Dubbeldam worden geteeld, staan ter beschikking van onze keuken. Een klein beetje reflected glory is dus misschien wel geoorloofd: behalve kruiden, vruchten en groenten hebben onze gezamenlijke tuinen nu voor het eerst ook een speciaalbier voortgebracht.

De limonaia van Villa Augustus.

Sjieke jongen

De kaffir-limoen is een sjieke jongen. Anders dan zijn vele soortgenoten kan hij pronken met dubbele, prachtig glanzende bladeren en zijn in het oog springende, knobbelige vruchten, die in Indonesië – waar de kaffir inheems is – papeda’s heten. In Nederlandse toko’s vind je hem veelal onder de naam Thai lemon , djeroek lime of djeroek poeroet (specifiek de blaadjes) in het schap terug. 

Nevel

Fervente liefhebbers weten genoeg als we weer een biertje van microbrouwerij Nevel in Nijmegen op de kaart hebben. Er zijn fans die er in het restaurant speciaal voor aanschuiven, want de smaak en geur ervan laten zich in niets vergelijken met doorsnee tap- en flesbier. Ten grondslag daaraan ligt de eigenzinnige werkwijze van Nevel-oprichters Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen. 

Ze brouwen de bieren in hun assortiment alleen met wilde gisten, en ook alleen met gebruikmaking van onbespoten ingrediënten. Het benodigde fruit, de kruiden en het graan zijn bovendien steevast afkomstig van boeren en tuinders die biodiversiteit eveneens hoog in het vaandel hebben.

De oranjerie van Landgoed Dordwijk.

Limonaia's en oranjeries

Tussen de limonaia van Villa Augustus en en de oranjerie van Dordwijk bestaat geen functioneel onderscheid. Wel is het zo dat in de van oorsprong Franse oranjerie in de eerste plaats sinaasappelbomen en andere mediterrane planten in een speciaal daarvoor gebouwde serre overwinterden. Dat was ook het geval in Nederland, waar in vroeger tijden sier-sinaasappelboompjes in oranjerieën werden beschermd tegen kou, vorst en neerslag. In de Italiaanse limonaia betreft het daarentegen van oudsher citroenen.

De citroenbomen van Villa Augustus en Dordwijk zijn grotendeels afkomstig van kweker Bachès in het Franse Perpignan en uit de nursery van Oscar Tintori in Toscane, een familiebedrijf dat zich sinds de jaren zeventig helemaal toelegt op de citrusteelt. Inmiddels ontfermt de derde generatie Tintori’s zich over de kwekerij die 200 variëteiten telt en klanten over de hele wereld heeft.