Lenteminestrone, pizza met prei en Comté, oesters uit Bretagne en zeebaars met rabarbervinaigrette

19 mei 2023

Tot en met 25 mei kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Lenteminestrone met bieslook uit de tuin en desemkruim, € 9 

Elke Italiaanse regio heeft een eigen recept voor minestrone. In Genua en omstreken is het een uitgesproken groene soep door de hoeveelheid bonen, erwten, courgettes, selderie en pesto die erin wordt verwerkt. In Puglia wordt de soep behalve met groenten ook met kip en pasta gevuld, waar het Toscane gebruikelijk is om er bietjes, aardappelen en savooiekool in te doen. De keuken van Villa Augustus maakt deze week een minestrone met bieslook uit eigen moestuin en desemkruim van de bakkerij.

Oesters: Creuzes Île-Tudy nr 3, € 22,50           

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de mooie streekproducten die er vandaan komen. Behalve met verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en vis rijdt de vrachtwagen van zijn bedrijf Chateau d’Eau-Reitsma wekelijks ook in Villa Augustus voor met onder andere boerenboter, paddenstoelen en kazen.

De oesters die Ron ditmaal voor onze keuken meebrengt, zijn afkomstig van de banken rond Île Tudy, een eilandje ten zuiden van Cap Finistère


Gerecht van het seizoen: Pizza met gestoofde prei-Comté en kervel uit de tuin,  € 13

Pizza met Gruyère Comté, een kaas uit de Franche-Comté in de Jura. Deze harde kaas wordt nog in vele kleine kaasmakerijen (bijna 200), de 'fruitière', in de dorpen van de streek geproduceerd. Dit is de manier waarop het al eeuwenlang gebeurt.


Vangst van de dag: Geroosterde zeebaars met rabarbervinaigrette tijmaardappeltjes, groenten van het seizoen en citroen, € 25 

De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om bereiden, is de gekweekte soort die onder in bassins in Griekenland, Frankrijk en Spanje opgroeit. Het vlees ervan is wat steviger en vetter dan dat van de dure en lastig verkrijgbare wilde zeebaars. We grillen de vis met kruiden en besprenkelen dit gerecht met een frisse vinaigrette van rabarber uit de moestuin.

Wijntip

Clan del Vino ‘La Reina del Mambo’, pirulés, Segovia, León € 8 / €39,50

Behalve de asperges zetten we deze week desgewenst nog een ‘koningin’ op tafel met een glas of fles ‘La Reina del Mambo’. Een goudgele natuurwijn met een zijdezachte afdronk en smaken van pruim, ananas, banaan en abrikoos. De Reina wordt gemaakt van de pirulés-druif, een bijna uitgestorven variëteit van de ribera del duero. Eigenaren Irene en Fernando van Clan del Vino herplanten de soort in de wijngaarden van een eeuwenoud familiebedrijf in Segovia dat ze in 2018 overnamen

Biertip

Oersoep 'Sergeant Pepper', saison 6,2%, € 6,50 

Een van de meest geliefde bieren van Oersoep. Dat komt door het pittige gistprofiel en de klassieke en Amerikaanse hoppen die worden gebruikt bij het brouwen. Dit blonde droge bier heeft warme sinaasappeltinten én tonen van peper. Door het gebruik van tarwemout heeft het bier een goede stevige schuimkraag. Een ‘saison’ is van Waalse oorsprong, meer precies: uit de provincie Henegouwen. Het werd in dit Franstalige gedeelte van België traditioneel gebrouwen op boerderijen. Het dankt daaraan ook die andere naam waaronder het bekendstaat: Farmhouse Ale. 

In Henegouwen werd saison ’s winters met veel hop gemaakt, zodat het goed geconserveerd bleef tot in de zomer. De seizoensarbeiders die in dat jaargetijde op het land werkten, kregen bij wijze van dagloon ook saisonbier mee. Een deel van de oogsten die ze binnenhaalden, bestemde de boer weer voor het brouwen van een volgende wintervoorraad Farmhouse Ale.