Winterminestrone, fines de claires, geroosterde paddenstoelen en dorade

24 februari 2023

Tot en met 2 maart kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Winterminestrone, € 9

Elke Italiaanse regio heeft haar eigen recept voor minestrone. In Genua en omstreken is het een uitgesproken groene soep door de hoeveelheid bonen, erwten, courgettes, selderie en pesto die erin wordt verwerkt. In Puglia wordt de soep behalve met groenten ook met kip en pasta gevuld, waar het Toscane gebruikelijk is om er bietjes, aardappelen en savooiekool in te doen. De keuken van Villa Augustus maakt deze week een minestrone met wintergroenten uit eigen moestuin. 

 

Oesters: Fines de claires, € 22,50

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Al sinds jaar en dag importeert hij er onder meer de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in deze regio. Hij weet dan ook alles van de mooie producten die er vandaan komen. Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over. Nu hebben we nu zijn fines claires op de wisselkaart, de platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. We serveren de oesters met gebrande citroen van eigen oogst.

 

Gerecht van het seizoen: Geroosterde paddenstoelen met ingelegde wortel, salie en hazelnoot, € 12,50

Heerlijk lunch- of voorgerechtje van de paddenstoelen die we van Paddenstoelenrijk in Rossum en Boerderij Landzicht in Strijen betrekken. Met wortel, salie en hazelnoot uit de moestuin van Villa Augustus.

 

Vangst van de dag: Geroosterde dorade met tijmaardappeltjes en seizoensgroenten, € 25

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

Wijntip 

Dionysis Kefalinos 'rouge', avgoustiatis, Zakynthos, € 7,50/ € 37,50

De broers Dionysis en Dimitrios Kefallinos maken natuurwijn en olijfolie op het Griekse eiland Zakyntos. Op 1,1 hectare telen ze er enkele lokale druivensoorten, waaronder deze avgoustiatis. In het glas proef je rijp rood fruit, laurier en rozemarijn, mineralen en energieke en zachte tannines.