Geroosterd buikspek met kweepeer uit de moestuin

7 december 2022


De keuken van Villa Augustus heeft deze wintermaanden weer een aantal nieuwe gerechten op de seizoenskaart. Hier op ons blog beschrijven we ze de komende weken allemaal. Om te beginnen met dit superlekkere voorgerechtje. Kijk er als je aanschuift voor de lunch of het diner dus zeker niet overheen!

Geroosterd buikspek met kweepeer uit de tuin, sinaasappel en tijm, € 11

De oogst aan kweeperen was deze herfst overvloedig. In de boomgaarden van Villa Augustus en onze zustertuin op Landgoed Dordwijk plukten we zo’n tweehonderd kilo van de Cydonia oblonga. Alles bij elkaar goed voor tien volle kratten. In voorgaande jaren bereidden we er onder andere dulce de membrillo, chutney, thee, siroop en sap van, terwijl we de vrucht ook al eens in een dessert met honing, walnoot en vanille combineerden.

Dit keer serveren we de kweepeer met geroosterd, biologisch buikspek van het Kempisch Landvarken. De kwee, zoals hij ook wel wordt genoemd, wordt eerst sous vide (vacuüm verpakt) met sinaasappel en tijm voorgegaard, om daarna in partjes nog even te worden gebakken. Zijn stevige structuur en citrusachtige smaak biedt een fris tegenwicht aan het krokante varkensvlees.


Kweeperen gedijen in ons klimaat uitstekend. Bomen van deze soort hebben we in ons land dan ook volop. In veel tuinen groeit hij tegenwoordig weliswaar alleen nog voor de sier, aangezien menige (thuis)kok niet meer weet hoe divers je ze kunt gebruiken. Nu het op goudgele appels lijkende fruit hier en daar weer in de supermarkt (en in onze markt!) verkrijgbaar is, maakt hij in de westerse keuken wel weer een voorzichtige comeback. 

Hotelgasten die hun huwelijksnacht in Villa Augustus komen doorbrengen, moeten ook zeker een kweepeer uit de markt naar hun kamer meenemen. In de Griekse oudheid werd een hapje van de vrucht tenminste aanbevolen aan alle bruiden die voor het eerst met hun echtgenoot tussen de lakens schoven. Volgens de wijsgeer Plutarchus was het sap ervan de ideale liefdesbalsem voor de lippen en mond.

Wil je alvast heel de nieuwe winterkaart van Villa Augustus bekijken, klik dan hier.

 • Kweepeer met geroosterd buikspek

  Kweepeer met geroosterd buikspek

 • Kweeperen in de markt van Villa Augustus

  Kweeperen in de markt van Villa Augustus

 • Kweeperensiroop van Landgoed Dordwijk

  Kweeperensiroop van Landgoed Dordwijk

 • De nieuwe gerechten op de winterkaart van Villa Augustus

  De nieuwe gerechten op de winterkaart van Villa Augustus