Soep van geroosterde ui en fontina, Zeeuwse belons, witte pizza met lardo, en rode poon met seizoensgroenten

25 november 2022

Tot en met 1 december kun je in Villa Augustus deze gerechten en drankjes buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde ui, tijm en fontina, € 8,50

Witte, gele en rode uien, sjalotjes en prei worden eerst deels gestoofd en geroosterd, en daarna afgeblust met groentebouillon.  Vervolgens raspen we er fontina over, een Noord-Italiaans kaasje met een nootachtige smaak. 

Schaal & Schelpen: Belons no. 2, € 20

Belons komen al oudsher voor in en aan de Noordzee. Het zijn wilde oesters die trager groeien dan de creuses en fines claires. Daardoor zijn ze wat verfijnder van smaak en ook iets duurder.


Gerecht van het seizoen: Pizza met lardo, bergamot en kruiden uit de tuin, € 13

Een witte pizza die we beleggen met fior di latte en lardo. Fior di latte is een koemelkmozzarella die in tegenstelling tot buffelmozzarella in de houtoven zijn structuur behoudt.  Lardo is het dungesneden, gezouten en drooggerijpte rugvet van het varken dat smelt als je het op het warme pizzadeeg legt. We druppelen er een vinaigrette van rasp van de bergamotcitroen, olijfolie, tijm, salie en kervel overheen. 


Vangst van de dag: Rode poon met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

Met zijn stevige filets en diepe smaak een terugkerend ‘topvisje’ (chef Arthur van Brug) op onze vaste kaart en in de wisselende weekgerechten. Met wat goede olijfolie, citroen en kruiden uit de tuin is deze wilde Noordzeevis al meteen op z’n best.

 

Wijn

Klur ‘Pet en l’air’, riesling/muscat, Elzas, € 45 

Mousserende natuurwijnvan Vignoble Klur uit de Elzas. Een petillant natural van riesling en muscat, met een aroma van fruit en bloemen en mooie zuren. 

Neumayer, grüner veltliner, Traisental, € 6,75/€ 36 

Uit De Grote Hamersma: Grüner Veltliner. Van een hardliner. ‘Terroirist’ Ludwig Neumayer heeft ’m streng maar rechtvaardig opgevoed op een ‘Kalkkonglomerat im Traisental’. Hij dwong ’m om te reïncarneren als witte wijn. Kalkstrak, vol wit fruit, groene appel, zachte zuren, bitterhouvast en met een onbetamelijke energie. Wit met vleugels. Hoe kan het ook anders, van zulk terroir.

Il Trave ‘2 cunti’, coda di volpe, Campania, € 6,50/€ 35 

Witte wijn van de hellingen rond het dorpje Paternopoli in de Italiaanse regio Campania, gemaakt van de Coda di volpe, ofwel ‘de vossestaart’. De druif groeit op aan bijna honderd jaar oude stokken, die in 2019 van afsterving werden gered toen drie jonge vrienden besloten om de niet meer zo productieve wijngaarden van hun voorouders weer nieuw leven in te blazen. 

Hun inzet: eerherstel voor de pure, natuurlijke smaak van de wijnen van hun geboortestreek, zonder daarbij gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en overige chemicaliën. Onder de naam Il Trave verbouwen ze in Paternopoli nu deze 2Cunti en een rode Aglianico, de 4Zumpi. Ook al vanwege de kleine aantallen waarin ze beide worden geproduceerd, duurde het even voordat ze voor export beschikbaar kwamen, maar nu is het dan toch zover.

De smaak van de 2 Cunti (Twee hanen) laat zich omschrijven als warm, amandel, rokerig, kruidig met een volle inzet en een verfrissend einde.


Bier

Hofbrouwerij Reijngoud, zuurbier, € 5,50 

Zuurbier uit blik van Hofbrouwerij Reijngoud uit Rotterdam. Een Berliner Weisse, gebrouwen met passievrucht, waardoor het bier wordt geaccentueerd met zure tonen. Het bier smaakt verfrissend droog en heeft wel wat weg van appelcider en champagne.

Zelfgemaakte Radler van de tap, € 4,25 

Kaapse Brouwers, Kaapse Harrie, € 5,50 

Texels, Skiller van de tap € 4,50 

 


  • Kelner Chella met de wisselende gerechten van deze week

    Kelner Chella met de wisselende gerechten van deze week

  • Pizza met lardo en soep van gestoofde en geroosterde ui

    Pizza met lardo en soep van gestoofde en geroosterde ui

  • Gast Frank aan tafel in het restaurant

    Gast Frank aan tafel in het restaurant