Komkommer-gazpacho, pizza-pancetta met courgette, geroerbakte mosselen, zeebaars

15 juli 2022

Tot en met donderdag 21 juli kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten onze vaste kaart om bestellen: gazpacho van komkommer, geroerbakte bouchotmosselen, pizza met pancetta en courgette, en zeebaars met nieuwe aardappeltjes. We serveren er desgewenst ook een selectie van bijpassende wijnen en bijzondere biertjes bij. 


Soep van het seizoen: Gazpacho van komkommer uit de tuin met olijfolie en citroen, € 8,50

De oogst van komkommers is met dit mooie weer overvloedig, we halen ze met kisten tegelijk uit onze kassen. De keuken van Villa Augustus maakt er deze week gazpacho mee. Behalve komkommer proef je in dit koude, Spaanse soepje ook tomaat, een beetje paprika, munt, citroen en basilicum. De gazpacho wordt geserveerd met een brunoise van rauwe zomergroenten, waaronder courgetjes.


Schaal & schelpen: Geroerbakte mosselen met peterselie en witte wijn, € 15

We kochten Franse bouchotmosselen in bij leverancier Koninklijke Schmidt Zeevis. Ze onderscheiden zich van hun Zeeuwse soortgenoten door hun geringere omvang. Doordat ze wat kleiner zijn, is hun smaak veel gecontreerder. Deze mosselen groeien in Bretagne op aan houten palen (bouchots), zodat krabben en andere zeedieren er niet bij kunnen. Hierdoor bevatten ze ook geen zand of parasieten.


Gerecht van het seizoen: Pizza met courgette, dragon en onze eigen pancetta, € 10

Een zuurdesempizza met pancetta: in onze eigen worstmakerij gedroogd buikspek. Pancetta wordt ingewreven met peper, kaneel, nootmuskaat en verschillende kruiden. Het spek rijpt vervolgens zo’n drie maanden aan de lucht. We garen het opgebonden varkensvlees op kerntemperatuur, waardoor de binnenkant roze en mooi zacht blijft. De pizza wordt verder belegd met bechamelsaus, frisse courgette en dragon.


Vangst van de dag: Zeebaars met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om bereiden, is de gekweekte soort die onder in bassins in Griekenland, Frankrijk en Spanje opgroeit. Het vlees ervan is wat steviger en vetter dan dat van de dure en lastig verkrijgbare wilde zeebaars. We grillen de vis met citroen en kruiden. De keuken serveert hem met geroosterde, nieuwe aardappeltjes uit de moestuin, zoals roseval,  alouette en ratte. 

Bij bovenstaande gerechten kunnen we een bijpassende wijn of biertje schenken. Een kleine selectie uit ons assortiment, en zolang de voorraad strekt: