Vichysoisse, geroerbakte mosselen, schol en een nieuw biertje: Texels Skiller wit

17 juni 2022

Tot en met 23 juni kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: vichysoisse met lente-ui en dragon, geroerbakte mosselen, pizza met andijvie en ansjovis, en schol. Op de wisseltap een nieuw biertje: Texels Skiller wit.


Soep van het seizoen: Vichysoisse met lente-ui en dragon, € 8,50

Boerensoepje van Franse oorsprong, dat zowel koud als warm kan worden opgediend. Werd in 1950 door chef Louis Diat van het Ritz Carlton in New York ‘herontdekt’, hoewel andere culinaire bronnen beweren dat het recept ervan volledig aan deze kok kan worden toegeschreven.  We serveren deze vichyssoise met lente-ui en dragon.

 

Vangst van de dag: Noordzee-schol met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

Sinds deze maand wordt er op de Noordzee weer volop op schol gevist (kreeg je elders eerder dit jaar schol, dan betrof het ongetwijfeld minder lekkere ingevroren vangst). We bakken hem op de huid, dus zonder bloem en paneer, en niet in boter maar in een beetje olijfolie. Kneepje citroen en een paar plukjes dille eroverheen, en het wonder is geschied. Meer kookkunst van onze keuken hoeft er niet aan te pas te komen. ‘Superlekker’, belooft chef Arthur van Brug.


Pizza met andijvie, knoflook en ansjovis, € 13

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze houtovenpizza’s. De receptuur ervan is zodanig verbeterd dat ze nu nog lekkerder zijn dan de afgelopen jaren al het geval was. Het grote verschil met de pizza’s die we tot dusver serveerden: de keuken bakt ze nu met zuurdesem in plaats van gistdeeg. Hierdoor blijft zowel de bodem als de korst veel luchtiger en krokanter. 

Een pizza van gistdeeg is eerst en vooral ‘broderig’, legt Arthur  uit. ‘Dat maakt dat je er snel vol van zit. Of dat je ineens genoeg hebt van de eentonige smaak van het gist. Veel mensen krijgen zo’n pizza dus nooit helemaal op. Maar als je zuurdesem gebruikt, ben je dankzij de lichte structuur ervan niet gauw uitgegeten. En iedere hap proeft ook weer anders doordat de bodem en de korst elk afzonderlijk hun eigen textuur behouden.’