Buiten de kaart om deze week: caponata, minestronesoep, oesters en dorade

29 april 2022

Van 29 april tot en met 5 mei kun je deze gerechten in Villa Augustus buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven de open keuken.


Caponata met buffelmozzarella, kervel en geroosterde amandel, € 11

Caponata is een klassieke antipasto uit de Siciliaanse keuken. In zijn feestelijkste variant wordt deze zoetzure salade opgediend met geroosterde aubergines, octopus, kreeft, zwaardvis, garnalen, gekookte eieren, olijven, amandelen en voorts nog een hele trits andere ingrediënten. Traditioneel komt daar een stuk buffelmozzarella bovenop. De saus wordt onder meer van vers sinaasappelsap bereid.  De Napolitanen hebben weer een eigen gestoofde versie van de caponata, die als cianfotta of ciambotta bekendstaat. 

In Villa Augustus maken we dit frisse voor- of bijgerecht met groenten, buffelmozzarella en plukverse kervel uit eigen moestuin.

 

Vangst van de dag: Dorade, € 23

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

 

Soep van het seizoen: Minestrone met lente-ui, asperge en bieslook, € 8

 Elke Italiaanse regio heeft een eigen recept voor minestrone. In Genua en omstreken is het een uitgesproken groene soep door de hoeveelheid bonen, erwten, courgettes, selderie en pesto die erin wordt verwerkt. In Puglia wordt de soep behalve met groenten ook met kip en pasta gevuld. In Toscane is het gebruikelijk om het gerecht met bietjes, aardappelen en savooiekool op te dienen. De keuken van Villa Augustus heeft deze week een vegan-minestrone op het krijtbord, met lente-ui en bieslook uit eigen moestuin.

Fines claires, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Al sinds jaar en dag importeert hij er onder meer de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in deze regio. Hij weet dan ook alles van de mooie producten die er vandaan komen. Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over. Nu hebben we zijn fines claires op het krijtbord, de platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. We serveren de oesters met gebrande citroen van eigen oogst.

 

De Kromme Haring, Warmouth Bootleg NEIPA, 6, 3 %,  € 5,50

Zoals je bird watchers hebt, zo zijn er ook beer watchers. Mannen en vrouwen die altijd op zoek zijn naar bijzondere bieren van kleine producenten in binnen- en buitenland. De beste bedrijfjes in dit segment hebben zelfs hun eigen, trouwe fanbase: liefhebbers met een abonnement op alle blikjes en flesjes bier die hun geliefde brouwer doorlopend aan zijn assortiment toevoegt. 

 Utrecht – craftbierstad!

Victor van der Have, prominent lid van het bierproefpanel van Villa Augustus, heeft een handjevol van zulke abonnementen. Zo is hij onder meer vaste afnemer van alles wat de brouwerij De Kromme Haring uit Utrecht op de markt brengt. Als inwoner van die stad vindt Victor zo'n beetje elk Utrechts craftbiertje natuurlijk het lekkerste in heel het land. Maar, vooruit, hij slaagt er tegelijkertijd ook vaak genoeg in om de andere afgevaardigden in ons proefpanel hierbij aan zijn zijde te krijgen.

Vorig jaar schonken we Haring in het restaurant zodoende al eens de ‘Wahoo’ van De Kromme Haring, volgens Victor ‘de ideale combinatie van aroma’s en smaken’. Ditmaal hebben we van dezelfde brouwer de ‘Warmouth’ op het krijtbord. Ook nu weer een biertje waar Victor gemakkelijk een hele lofzang over afsteekt.

 Klein beetje exotisch

De Warmouth is een New England IPA, in fanbase-jargon een NEIPA. De afkorting verwijst naar de koloniale periode van de Engelsen in de VS, de tijd waarin de Angelsaksische IPA’s ook hun weg vonden naar Noord-Amerika. Victor beschrijft dit bier als ‘heel fruitig’, ‘een klein beetje exotisch’, ‘wat troebel’, ‘met duidelijke hopkenmerken’, en met ‘veel smaak en stevigheid, zonder aan hopintensiteit te verliezen’.  

Nieuwe puntjes op andere i's

Kijk, daar kun je als aspirant-bierkenner wat mee . Behalve aan zijn aroma-hoppen (Mosaic en El Dorado) dankt de Warmouth al deze mooie eigenschappen óók aan het feit dat een Kromme Haring-biertje nooit echt helemaal àf is. In de verschillende batches die ze van hun IPA’s brouwen, staan elke keer weer andere puntjes op andere i’s, voegt Victor aan zijn verhaal toe.

Dit is al weer batch 6 van de Warmouth. In deze variant is aan het brouwproces het ‘mysterieuze’ bootleg-gist Biology uit Nashville toegevoegd, ‘goed voor een regenboog’ aan aroma’s’. Het kan niet anders dus of dit is ook weer een eigenzinnig Utrechts biertje dat iedereen móet aanspreken, weet Victor. 

 Uit blik

Alle bieren van De Kromme Haring krijgen trouwens een naam van een vis. De Warmouth, ook wel bekend als de ‘Molly’ of de ‘Warmouth Sunfish’ is een soort die in de zoete wateren van onder meer het Verenigd Koninkrijk en de VS wordt gevangen. In weerwil van de aaibare wijze waarop hij op dit bierblikje staat afgebeeld, staat dit nachtdier bij hengelaars en onder prooidieren (kleine visjes en garnalen) bekend als extreem agressief.

De Warmouth heeft een alcoholpercentage van 6,3 procent en komt, zoals alle bieren van De Kromme Haring, uit blik. Victor: ‘Het voordeel daarvan is dat de inhoud niet wordt blootgesteld aan de UV-straling die bier op fles minder lang houdbaar maakt. De milieuvriendelijkheid van blik speelt daarnaast ook mee. Blik is gemakkelijker te recyclen dan glas en ook in grotere volumes te transporteren. Scheelt dus ook weer in de CO2-uitstoot tijdens de levering aan cafés, restaurants en winkels.’

 

 


 • Pleun oogst bieslook in de moestuin

  Pleun oogst bieslook in de moestuin

 • Asperges in de moestuin

  Asperges in de moestuin

 • Minestrone en caponata

  Minestrone en caponata

 • Ook op het krijtbord: ijs van diverse fruitsoorten à € 2,75 per bol

  Ook op het krijtbord: ijs van diverse fruitsoorten à € 2,75 per bol