Deze week buiten de kaart om in Villa Augustus

1 april 2022


Geroosterde kikkererwten met bloedsinaasappel, tijm en bosui uit de houtoven, € 12

De kikkererwten worden even geroosterd, vervolgens gestoofd met wat tijm, prei en Franse bosui, en daarna op smaak gebracht met een dressing van bloedsinaasappel. We serveren dit lunch- of voorgerechtje met knapperige worteltjes en frisse daslook uit eigen moestuin.

Bij deze schotel serveren we desgewenst een passend glas Babić tegen de gereduceerde prijs van € 6. De teelt van de druiven voor deze rode natuurwijn gebeurt op geheel organische wijze. Bij het bottelen wordt evenmin gebruikt gemaakt van chemicaliën. Voor de langere houdbaarheid wordt op fles alleen een minieme hoeveelheid zwavel toegevoegd.

De Babić werd in het kustplaatsje Primošten in Kroatië ontdekt door onze vaste leverancier Tom Broekhuizen van Terroirwijn in Rotterdam. De wijngaarden van wijngoed Vinas Moras zijn zondoorstoofd, met veel stenen en een karst- en kalksteenbodem. De wijnboeren moeten de stenen met de hand verwijderen om bij vruchtbare grond te komen. Deze stenen gebruiken ze om een kleine omheiningen te maken rondom de wijngaarden. Zo krijg je karakteristieke ‘clos’-wijngaarden.

Tom omschrijft de Babić als zuiver, elegant, complex en energiek met frisse zuren, ‘iets wat je niet verwacht van wijn uit deze warme streek’.

 

Vangst van de dag: Rode poon, € 23

‘Een topvisje' in de woorden van chefkok Arthur van Brug, dankzij zijn stevige filets en diepe smaak. Alleen nog wat goede olijfolie, citroen en kruiden uit de tuin erover 'en ja, dan heb je het al' (opnieuw Arthur). Opgediend met voorjaarsgroenten en tijm-aardappeltjes.

 
Soep van het seizoen: Soep van spinazie met geitenkaas en dille, € 8

In deze soep combineren we spinazie uit de Nederlandse kas met de wilde, biodynamische variant die we nu nog via leverancier Landzicht uit Frankrijk laten komen. De romige, zachte verleent deze soep wat extra diepte en stevigheid; wel zo passend bij het huidige wisselvallige lenteweer.

 

Fines claires, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en de vis die er vandaan komen.

Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over. Nu hebben we zijn fines claires op het krijtbord, platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet.  We serveren ze met gebrande citroen van eigen oogst.

Bier 

 Nieuw zolang de voorraad strekt: Warmouth NEIPA van brouwerij De Kromme Haring in Utrecht. Lees er hier meer over. 


  • Oogst van de daslook in de moestuin

    Oogst van de daslook in de moestuin