Nieuw voor de bierliefhebbers: de bootleg-Warmouth NEIPA V.6

1 april 2022

 

Zoals je bird watchers hebt, zo zijn er ook beer watchers. Mannen en vrouwen die altijd op zoek zijn naar bijzondere bieren van kleine producenten in binnen- en buitenland. De beste bedrijfjes in dit segment hebben zelfs hun eigen, trouwe fanbase: liefhebbers met een abonnement op alle blikjes en flesjes bier die hun geliefde brouwer doorlopend aan zijn assortiment toevoegt. 

 Utrecht – craftbierstad!

Victor van der Have, prominent lid van het bierproefpanel van Villa Augustus, heeft een handjevol van zulke abonnementen. Zo is hij onder meer vaste afnemer van alles wat de brouwerij De Kromme Haring uit Utrecht op de markt brengt. Als inwoner van die stad vindt Victor zo'n beetje elk Utrechts craftbiertje natuurlijk het lekkerste in heel het land. Maar, vooruit, hij slaagt er tegelijkertijd ook vaak genoeg in om de andere afgevaardigden in ons proefpanel hierbij aan zijn zijde te krijgen.

Vorig jaar schonken we Haring in het restaurant zodoende al eens de ‘Wahoo’ van De Kromme Haring, volgens Victor ‘de ideale combinatie van aroma’s en smaken’. Ditmaal hebben we van dezelfde brouwer de ‘Warmouth’ op het krijtbord. Ook nu weer een biertje waar Victor gemakkelijk een hele lofzang over afsteekt.

 Klein beetje exotisch

De Warmouth is een New England IPA, in fanbase-jargon een NEIPA. De afkorting verwijst naar de koloniale periode van de Engelsen in de VS, de tijd waarin de Angelsaksische IPA’s ook hun weg vonden naar Noord-Amerika. Victor beschrijft dit bier als ‘heel fruitig’, ‘een klein beetje exotisch’, ‘wat troebel’, ‘met duidelijke hopkenmerken’, en met ‘veel smaak en stevigheid, zonder aan hopintensiteit te verliezen’.  

Nieuwe puntjes op andere i's

Kijk, daar kun je als aspirant-bierkenner wat mee . Behalve aan zijn aroma-hoppen (Mosaic en El Dorado) dankt de Warmouth al deze mooie eigenschappen óók aan het feit dat een Kromme Haring-biertje nooit echt helemaal àf is. In de verschillende batches die ze van hun IPA’s brouwen, staan elke keer weer andere puntjes op andere i’s, voegt Victor aan zijn verhaal toe.

Dit is al weer batch 6 van de Warmouth. In deze variant is aan het brouwproces het ‘mysterieuze’ bootleg-gist Biology uit Nashville toegevoegd, ‘goed voor een regenboog’ aan aroma’s’. Het kan niet anders dus of dit is ook weer een eigenzinnig Utrechts biertje dat iedereen móet aanspreken, weet Victor. 

 Uit blik

Alle bieren van De Kromme Haring krijgen trouwens een naam van een vis. De Warmouth, ook wel bekend als de ‘Molly’ of de ‘Warmouth Sunfish’ is een soort die in de zoete wateren van onder meer het Verenigd Koninkrijk en de VS wordt gevangen. In weerwil van de aaibare wijze waarop hij op dit bierblikje staat afgebeeld, staat dit nachtdier bij hengelaars en onder prooidieren (kleine visjes en garnalen) bekend als extreem agressief.

De Warmouth heeft een alcoholpercentage van 6,3 procent en komt, zoals alle bieren van De Kromme Haring, uit blik. Victor: ‘Het voordeel daarvan is dat de inhoud niet wordt blootgesteld aan de UV-straling die bier op fles minder lang houdbaar maakt. De milieuvriendelijkheid van blik speelt daarnaast ook mee. Blik is gemakkelijker te recyclen dan glas en ook in grotere volumes te transporteren. Scheelt dus ook weer in de CO2-uitstoot tijdens de levering aan cafés, restaurants en winkels.’