Spaghetti met mosselen, minestrone met groenten uit de moestuin, zeebaars en Zeeuwse creuses

11 maart 2022

Deze gerechten kun je in Villa Augustus tot en met 17 maart buiten onze vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken. Op de wisseltap: twee Saison-biertjes van de Cyclic Beer Farm in Barcelona.



Spaghetti met mosselen, ansjovis en peterselie, € 14

Tussen alle zelfgemaakte pasta’s die de keuken van Villa Augustus op haar repertoire heeft, is spaghetti wat je noemt een witte raaf. Heel vaak maken onze koks dit gerecht namelijk niet. We konden in elk geval op dit blog niet meer terugvinden wanneer de schotel voor het laatst op de menukaart of het krijtbord prijkte. Liefhebbers van spaghetti weten dus wat ze deze week te doen staat.  


Vangst van de dag: Zeebaars, € 23

Lichtzoete en delicate prachtvis geserveerd met tijmaardappeltjes, bietjes en de laatste wintergroenten uit onze kassen. 

 

Soep van het seizoen: Minestrone met savooiekool, aardpeer en venkel, € 8

Maken we in Villa Augustus dikwijls een heldere minestrone naar Italiaanse receptuur, ditmaal dienen we deze soep op met savooiekool, aardpeer en venkel uit eigen moestuin. Onweerstaanbaar lekker voor de lunch en als voorgerecht.


Zeeuwse creuses, € 15

Zijn alle andere oesters heel het jaar door wel verkrijgbaar, dat geldt niet voor de beroemde Zeeuwse platte. Het nieuwe seizoen van deze creuse is pas zojuist begonnen en duurt maar tot april, mei. De keuken dient hem op zoals je hem naar goed Zeeuws gebruik wordt geacht te eten: rauw en zonder toevoegingen. 

 

Op de wisseltap

 Nieuw op de wisseltap van Villa Augustus: twee Saison-biertjes van de Cyclic Beer Farm in Barcelona. De Saison is van Waalse oorsprong, meer precies: uit de provincie Henegouwen. Het werd in dit Franstalige gedeelte van België traditioneel gebrouwen op boerderijen. Het dankt daaraan ook die andere naam waaronder het bekendstaat: Farmhouse Ale. Een biertje met ‘aroma’s van leer, geit, paard en van een veestal’, luidt het enthousiaste oordeel van website bierista.nl erover.

Bier als deel van het dagloon

In Henegouwen werd Saison ’s winters met veel hop gemaakt, zodat het goed geconserveerd bleef tot in de zomer. De seizoensarbeiders die in dat jaargetijde  op het land werkten, kregen bij wijze van dagloon ook Saison-bier mee. Een deel van de oogsten die ze binnenhaalden, bestemde de boer weer voor het brouwen van een volgende wintervoorraad Farmhouse Ale. Doordat het bier aldus de jaargetijden overspande, werd het Saison genoemd.

Ambree & Jaco

De Cyclic Beer Farm maakt behalve wijnen en ciders ook Farmhouse Ale naar Waals voorbeeld. In Villa Augustus schenken we twee verschillende Saisons van deze Catalaanse micro-brouwer: de Ambree en de Jaco. Ze hebben respectievelijk een alcoholpercentage van 7 en 5,5 procent. De Ambree onderscheidt zich door een klassieke fermentatie met gecontroleerde (fabrieks)gisten. De Jaco is een gemixte fermentatie van spontane (natuur)gisten en bakkersbiergist, zoet in de mond en met een wat moutige smaak.

Hartig, droog,  dorstlessend

Zoals het ware Saisons betaamt, zijn het beide biertjes met een droge afdronk en in een uitgesproken stijl. ‘Heel hartig, maar gemakkelijk doordrinkbaar en dorstlessend', zegt bierkenner Victor van der Have van Villa Augustus erover.