Herfstsoep van pompoen en paddenstoelen, oesters, geroosterde wortel met parelgort, en zeebaars

14 oktober 2021

Van 15 tot en met 21 oktober kun je de volgende gerechten buiten onze kaart om bestellen: pompoensoep met paddenstoelen, geroosterde wortel met parelgort en ingelegde kool, en de vangst van de dag: zeebaars. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Soep van het seizoen: soep van pompoen  met paddenstoelen en rozemarijn, € 7,50

Een soeprecept van onze leidinggevend kok Tim Sengers, die hem zelf alvast ‘écht lekker’ vindt. Je kunt hem op zijn woord geloven, want Tim is een uitgesproken fan van pompoenen en hij kan er ook van alles mee. Tim: ‘Alle verschillende soorten die we nu in onze moestuin oogsten, proef je terug in deze verwarmende herfstsoep.

'De pompoenen worden vooraf in de houtoven geroosterd en op smaak gebracht met wat gember en een salsa van zonnebloempitten, rozemarijn en hazelnootolie. Eraan toe voegen we de wilde paddenstoelen die leverancier Ron Reitsma mee heeft gebracht uit Frankrijk: cantharellen, gele oesterzwammen, trompettes de la mort en nameco’s ofwel goudkopjes. Heel lekker natuurlijk, zeker nu in deze regenachtige, koudere dagen.’


Geroosterde wortel uit de tuin met parelgort en ingelegde kool, € 10

Chef Arthur van Brug: ‘De wortels die we dit seizoen in de moestuin oogsten, zijn echt supermooi. Proef ze en je wil ze nooit meer uit de supermarkt. Alleen al de zoete lucht die je opsnuift als ze plukvers uit de grond komen. We roosteren onze wortels in dit gerecht in hun geheel, om ze pas open te snijden op het moment dat we het bord opmaken. Ze zijn van binnen dan van een heel helder oranje en rokerig-bruin van buiten.

‘We dienen ze op met parelgort, die we bereiden à la risotto, dus met een ingekookte groentebouillon. Het verschil met de Italiaanse rijstschotel is dat parelgort veel meer structuur en dus bite heeft. Gek ja dat parelgort in Nederland niet meer overal verkrijgbaar is en ook zo weinig op tafel komt, want het is een fantastisch product.

‘We vermengen in de parelgort ook weer wat wortels en serveren er wat in zuur ingelegde koolsoorten bij. Het is een fantastisch lunch- of tussengerechtje.’