Herfstsoep van pompoen en paddenstoelen, oesters, geroosterde wortel met parelgort, en zeebaars

14 oktober 2021

Van 15 tot en met 21 oktober kun je de volgende gerechten buiten onze kaart om bestellen: pompoensoep met paddenstoelen, geroosterde wortel met parelgort en ingelegde kool, en de vangst van de dag: zeebaars. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Soep van het seizoen: soep van pompoen  met paddenstoelen en rozemarijn, € 7,50

Een soeprecept van onze leidinggevend kok Tim Sengers, die hem zelf alvast ‘écht lekker’ vindt. Je kunt hem op zijn woord geloven, want Tim is een uitgesproken fan van pompoenen en hij kan er ook van alles mee. Tim: ‘Alle verschillende soorten die we nu in onze moestuin oogsten, proef je terug in deze verwarmende herfstsoep.

'De pompoenen worden vooraf in de houtoven geroosterd en op smaak gebracht met wat gember en een salsa van zonnebloempitten, rozemarijn en hazelnootolie. Eraan toe voegen we de wilde paddenstoelen die leverancier Ron Reitsma mee heeft gebracht uit Frankrijk: cantharellen, gele oesterzwammen, trompettes de la mort en nameco’s ofwel goudkopjes. Heel lekker natuurlijk, zeker nu in deze regenachtige, koudere dagen.’


Geroosterde wortel uit de tuin met parelgort en ingelegde kool, € 10

Chef Arthur van Brug: ‘De wortels die we dit seizoen in de moestuin oogsten, zijn echt supermooi. Proef ze en je wil ze nooit meer uit de supermarkt. Alleen al de zoete lucht die je opsnuift als ze plukvers uit de grond komen. We roosteren onze wortels in dit gerecht in hun geheel, om ze pas open te snijden op het moment dat we het bord opmaken. Ze zijn van binnen dan van een heel helder oranje en rokerig-bruin van buiten.

‘We dienen ze op met parelgort, die we bereiden à la risotto, dus met een ingekookte groentebouillon. Het verschil met de Italiaanse rijstschotel is dat parelgort veel meer structuur en dus bite heeft. Gek ja dat parelgort in Nederland niet meer overal verkrijgbaar is en ook zo weinig op tafel komt, want het is een fantastisch product.

‘We vermengen in de parelgort ook weer wat wortels en serveren er wat in zuur ingelegde koolsoorten bij. Het is een fantastisch lunch- of tussengerechtje.’


Vangst van de dag: zeebaars, € 22

De zeebaars is een dure en ook best lastig verkrijgbare jongen op de visafslag, dus we knijpen altijd in onze handen als we de vele liefhebbers ervan mee kunnen verrassen. Dat is in elk geval ook voor de komende week weer mooi gelukt. En de keuken doet iets bijzonders met deze prachtvis.

Arthur: ‘Als dit gerecht de oven uit komt, dat is zoiets tofs. Met dank ook aan het vijgenblad. Dat geeft een heel kenmerkende geur en smaak af. Het resultaat laat zich lastig beschrijven, je moet het effect van vijgenblad zelf geproefd hebben.’


Fines de Claires, Roc'h Viannec, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er, behalve paddenstoelen, ook al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en vis die er vandaan komen. Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over.

Nu hebben we zijn fines claires Roc’h Viannec op het krijtbord, platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over. De fines claires van Roc’h Viannec zijn platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. We serveren ze met gebrande citroen van eigen oogst.'


Bier op het krijtbord: Wahoo, € 4,75

Op de wisselkaart zolang de voorraad strekt: de Wahoo van de Utrechtse craftbeerbrouwerij De Kromme Haring. Een bier dat zich onderscheidt van alle andere India Pale Ales door zijn perfecte balans in fruitigheid en body. Brouwers kiezen in de regel òf voor zware òf voor heel zachte ipa-biertjes, maar in de Wahoo zijn – uitzonderlijk – beide stijlen verenigd. En hoe! 

Victor van der Have, die in Villa Augustus alles van bier weet, is niet een heel klein beetje enthousiast over wat hij in de Wahoo allemaal proeft. ‘Dit is zo goed gemaakt. Het is de ideale combinatie van aroma’s en smaken.’ Net als eerder met de Rust van de Nijmeegse brouwerij Nevel gebeurde, verwacht hij ook nu weer dat er de komende weken veel bierliefhebbers op af zullen komen. 

Victor: ‘En die zullen het ongetwijfeld niet bij één glas laten. De Wahoo past wat mij betreft helemaal bij de nazomer. Hij is fris en tegelijk vol van smaak en krachtig, zonder dat het alcoholpercentage navenant mee is gestegen. Met zijn 6 procent is hij goed doordrinkbaar, dus gegarandeerd dat je er ook graag nog een tweede en een derde glas van wil.’

Bier op het krijtbord: Bokkelul, bockbier, € 3,50

De Eeuwige Jeugd houdt kantoor in Amsterdam, maar de bieren van deze brouwerij worden sinds 2018 gebrouwen in België. De namen waaronder ze op de markt komen, zijn en blijven hartstikke Nederlands. Ze refereren alle aan scheldnamen die we vroeger aan onze kant van de grens in de mond plachten te nemen: Bokkelul, Nitwit, Lellebel, Bullebak, Belhamel en Gladjanus. Villa Augustus heeft nu het bockbier Bokkelul op de kaart. De brouwers van De Eeuwige Jeugd hebben hem dit motto meegegeven: 'Oud worden kan altijd nog. Je moet leren van fouten van anderen. Je leeft namelijk nooit lang genoeg om ze allemaal zelf te maken.'