Op het krijtbord: gazpacho, dorade, pizza-pancetta en Grondslag van brouwerij Nevel

29 juli 2021

Deze gerechten kun je van 29 juli tot en met 5 augustus in Villa Augustus buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven de open keuken.


Gazpacho van het seizoen met citroenverbena en olijfolie € 7,50

De beroemde koude, Spaanse soep van rauwe tomaat, komkommer, paprika en kruiden. Alles natuurlijk dezelfde dag geplukt uit onze moestuin, want een klassieke gazpacho kan alleen met heel verse ingrediënten worden bereid. Net zo belangrijk is de kwaliteit van de azijn en de olijfolie waarmee deze soep op smaak wordt gebracht. 

Vangst van de dag: dorade € 22

Het vaakst bestelde gerecht op onze huidige zomerkaart: de gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. De vis op het bord wisselt regelmatig. Deze week is het de dorade ofwel de zeebrasem die we serveren, een soort die veel omega 3-vetzuren bevat en die geliefd is om zijn rijke, volle smaak. Pizza met pancetta, dungesneden venkel en pecorino € 12

Villa Augustus maakt steeds meer vleeswaren in eigen keuken, zoals coppa, druivenpaté, porchetta en ook pancetta. Pancetta wordt ingewreven met peper, kaneel, nootmuskaat en verschillende kruiden. Geconserveerd door een laagje as, rijpt het spek vervolgens zo’n drie maanden aan de lucht. We garen het opgebonden varkensvlees op kerntemperatuur, waardoor de binnenkant roze en mooi zacht blijft.


Antipasti vari in de markt en op de restaurantkaart € 15

Het meest geliefde lunch- en bijgerecht van deze zomer in Villa Augustus: een selectie uit ons dagelijks wisselende assortiment antipasti vari. Met nu keuze uit onder andere pesto van postelein, rucola en hazelnoot, quiche met gegrilde courgette of met prei en pancetta, rauwe zwaardvis met gezouten citroen, coleslaw van groenten uit de tuin met walnoot, sarde in soar, en auberginepuree met munt en olijfolie. De antipasti zijn er ook om mee naar huis te nemen. Je vindt ze elke dag vers in de vitrines in de markt. 

Let op: Met ingang van 5 augustus is het niet langer mogelijk om in de markt pizza's en garnalenkroketjes voor thuis af te halen. We beseffen dat we veel terugkerende klanten hiermee teleurstellen, maar gezien de huidige drukte in het restaurant (en in de houtoven) rest ons voorlopig helaas geen andere mogelijkheid. Onze excuses!

Op de wisseltap: Grondslag van Nevel 

Bierdrinkers weten genoeg nu we kunnen aankondigen dat we opnieuw een biertje van brouwerij Nevel op de tap hebben. Er zijn genoeg liefhebbers die er speciaal voor in ons restaurant of op het terras voor aanschuiven. En terecht, want wie eenmaal een biertje van wilde gisten van de Nijmeegse brouwers Mathias Terpstra en Vincent Gerritsen heeft geproefd, wil liever nooit meer anders. Dit voorjaar serveerden we hun Rust, nu is het de Grondslag die we op het krijtbord hebben (€ 6,50)

Het bier rijpt gemiddeld 25 maanden op houten vaten en ontwikkelt in die tijd zijn malse zuren en toetsen van gedroogd en citrusschil. Door die lange rijping heeft de Grondslag ook een sterk houtkarakter en zijn de hopbitters nog duidelijk aanwezig. De afwezigheid van koolzuur maakt het mondgevoel bijzonder zacht en filmend. Wat smaakprofiel betreft lijkt Grondslag veel op oranje ofwel oxidatieve wijn. 

Nog een speciaalbier: huisgemaakte radler

Veel amateur-wielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht.

Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin (€ 4).

Het was cafébaas Franz Xaver Kugler die het radler-biertje (Duits voor ‘fietser’)  in 1922 voor het eerst op de kaart zette. Zijn herberg, de Kugler-Alm in het dorp Deisenhofen, vlakbij München, bestaat nog altijd en lag een eeuw geleden al  aan een heel populaire  fietsroute. 

Het verhaal wil dat Kugler op het idee van het mixbiertje kwam toen hij op een erg drukke junidag zó veel fietsers op zijn terras had zitten dat hij zijn biervoorraad zienderogen zag slinken. Hij maakte van de nood een deugd door het resterende bier  met koolzuurhoudend water en citroensap te vermengen. Al doende boorde hij op slag een heel nieuwe, en nog steeds groeiende, schare radler-fans aan.


  • Gazpacho

    Gazpacho

  • Pizza panchetta

    Pizza panchetta

  • Antipasti vari

    Antipasti vari