Nieuwe koffies op de kaart en in de markt

19 april 2021


Villa Augustus heeft weer nieuwe koffies op de kaart. Onze huisleverancier Bitter and Real kocht in Brazilië, Colombia en Ethiopië vier bijzondere specialty coffees in. Je kunt ze vanaf vandaag per kopje of glas bestellen in het restaurant en ze ook, in bonenverpakking, in onze markt kopen. 

'Gouden vondsten'

Laura van der Have van Bitter and Real is alvast razend enthousiast over de partijen waarop mede-eigenaar Minos Eigenheer en zij ditmaal de hand hebben weten te leggen. ‘We hebben na lang en intensief zoeken werkelijk een paar gouden vondsten gedaan. Koffies met elk hun eigen bijzondere smaak en elk ook passend bij verschillende momenten van de dag.’


Je kunt in Villa Augustus de koffie van je voorkeur als volgt kiezen. Op de vaste kaart vind je de full body espresso, die we zelf malen en schenken voor espresso, cappuccino, long black, flat white en latte. Daarnaast kun je, eveneens van de vaste kaart, ook kiezen voor de full body filterkoffie, die vooral zo lekker is bij het ontbijt, maar de hele dag te bestellen is.

Ten slotte hebben we nog een nieuwe decaf, afkomstig uit Peru. Een cafeïnevrije variant dus, die niet voor ‘echte’ koffie onderdoet dankzij zijn uitgesproken tonen van geroosterde rogge en granola-granen. Laura legt hieronder wat meer uit van de specifieke eigenschappen die je van elke koffie afzonderlijk mag verwachten:

Brazilië: Juquinha natural 

De bonen voor deze full body espresso worden op 1200 meter hoogte geteeld in de Braziliaanse regio Minas Gerais. Laura: ‘De koffie wordt sinds 2015 op een kleine farm met respect voor de natuur geproduceerd door de zoon en dochter van een maisboer, van wie ze zijn grond erfden. Wij zijn altijd op zoek naar toegankelijke koffies die tegelijk ook over een zekere complexiteit beschikken. Dat is bij deze heel goed gelukt. Je proeft tonen van chocolade, geroosterde noten en die van tropisch fruit.’

Colombia: La Victoria washed

De full body filterkoffie is typisch Colombiaans. Fris, vol van karakter, maar ook soepel. De frisse tonen heeft de koffie deels te danken aan de gewassen verwerkingsmethode. Bij deze methode worden de koffiebessen na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees. De zaadjes blijven achter in restjes vruchtvlees en een kleverig pectinelaagje. Dit zoete laagje wordt verwijderd door de koffiebonen in een waterbad te doen waar enzymen de pectine eraf eten. Daarna wordt de gewassen koffie in de zon te drogen gelegd. Resultaat is een ‘cleane’ koffie, waarbij het terroir van de koffie goed te proeven valt. Laura: ‘Ik vind het een uitgesproken breakfast brew. Neem er een grote kop of mok van, en vervolgens nog een tweede, en sippen en slurpen maar. Je glijdt weg in een zoete wereld van chocolade, kersen en rietsuiker.’ 

Peru: Cenfrocafe Swiss Water Decaf 

Een roesvrije decaf die zijn pure koffiesmaak heeft weten te behouden. De bonen worden van hun cafeïne ontdaan met behulp van de zogeheten Swiss water method, een procedé waarbij geen chemicaliën worden gebruikt. 

 


  • Laura van der Have en Minos Eigenheer van Bitter and Real

    Laura van der Have en Minos Eigenheer van Bitter and Real