Gefrituurde polenta met fontina, caponata en tomatenrelish

Gefrituurde polenta met fontina, caponata en tomatenrelish
De allergrootste eters onder ons zijn steevast blij als de keuken van Villa Augustus het weer eens op de kaart heeft gezet: polenta. Oké, er is weinig verfijnds aan zo’n compacte pap of koek van maisgriesmeel, maar reken maar dat het op een rammelende maag lekker weghapt. De Romeinse soldaten konden er twee millennia geleden al van meepraten. Ze marcheerden door Europa op een rantsoen van gerst, spelt en polenta, terwijl ook de arme, Italiaanse bevolking er letterlijk met de paplepel mee werd grootgebracht.
Geliefd bij de 'polentoni'
Voor de doordeweekse avondmaaltijd hebben diezelfde Italianen hun maaltje polenta ondertussen wel flink opgesmukt. Ze serveren er traditioneel nu onder meer spezzatina (stukjes gebakken rund- of varkensvlees), konijn of worst bij, en in de bergregio’s in het noorden vooral ook heel veel boter en kaas. Een schotel met polenta is hoe dan ook toch al een typisch noord-Italiaans (en Zwitsers, en Sloveens) gerecht. In het zuiden van het land hebben ze er minder mee. Daar worden de inwoners van de Abruzzo en van alle provincies daarboven dan ook ietwat smalend de polentoni genoemd.
'La bella polenta'
In de regio Friuli-Venezia-Giulia, aan de grens met Slovenië, is het zo’n beetje dagelijks dat de pot polenta schaft. Ze dienen hem op met bonen of kastanjes, en ook wel gedoopt in melk. Kijk en luister op YouTube naar het eerbetoon dat Marcelo Albino Angst veertien jaar geleden aan het streekgerecht uitbracht. Zijn liedje ‘La bella polenta’ (compleet met een video van de keukenploeg in klederdracht) werd tot dusver al 3,5 miljoen keer gestreamd.
De polentoni van Villa Augustus maken deze zomer een vegetarische en glutenvrije polentavariant die is gefrituurd. We combineren hem op het bord met fontina (Noord-Italiaans alpinekaasje), caponata (de Siciliaanse versie van de Franse ratatouille) en een relish van tomaten.
Wijnsuggestie
Koi Lambroosklyn is een mousserende lambrusco uit Emilia-Romagna, € 37,50. Zwarte bessen, aards, licht en sprankelend.
Categorieën: Keuken / Inspiratie