Nieuw op onze zomerkaart: romesco

Gegrilde courgette met romesco en geroosterde rozemarijnaardappeltjes, € 19,50
Geen kwaad woord over de smaak en de voedzaamheid van de courgette hoor, maar alle koks van Villa Augustus zijn het erover eens over dat het dat ene andere ingrediënt is wat dit gerecht zo lekker maakt. Precies, die romesco-salsa. Het is voor het eerst dat we hem in onze keuken bereiden, en het zal ongetwijfeld niet voor het laatst zijn.
Rokerig, pittig
De saus wordt gemaakt van de Spaanse pepers van dezelfde naam, met verder in de basisopstelling: uien, tomaat, olijfolie, rodewijnazijn, geroosterde knoflook en een handpalmpje amandelen dan wel hazelnoot. In Catalonië, waar het een van de specialiteiten van met name de stad Tarragona is, wordt de romesco vaak nog wat opgesnufd met zwarte peper, zout, geroosterd brood en visbouillon. Alles voor de optimale smaak, die rijk, rokerig, pittig en, jawel, notig is.
Bixto
Romesco kan zowel worden geserveerd bij vis en vlees als bij een pure groenteschotel als de onze. De inheemse peper die ervoor wordt gebruikt, staat in Catalonië ook wel bekend als de bixto, een van de meer dan 50.000 cultivars en variëteiten aan pepers die wereldwijd worden geteeld. In geval van de romesco gebeurt dat al sinds de achttiende of negentiende eeuw. Hij is nauw verwant aan de tiuarana-peper, die zijn oorsprong dan weer in Spaans Baskenland heeft.
Categorieën: Keuken