Oók van het blad van de peer maakt een kok iets bijzonders

8 juni 2024


Het keukenteam van Villa Augustus maakt al jarenlang zijn eigen siropen. We verwerken ze in onze gerechten en verkopen ze regelmatig ook op fles in onze markt. Het benodigde fruit en andere ingrediënten plukken we in eigen moestuin en die van Landgoed Dordwijk, eveneens in Dordrecht. Daarnaast betrekken we ook veel vruchten van biologische boerderij Landzicht, onze vaste leverancier in Strijen.

Siropen van kweepeer, rabarber en citroenverbena

Het assortiment is uiteraard seizoensgebonden en afhankelijk van grote of kleinere oogsten. Maar ook de creativiteit van de koks is medebepalend voor het aanbod. Bijzondere siropen van hun hand zijn daarom eerder regel dan uitzondering. Denk aan de aromatische limonade van Dordtse kweepeer die we al eens in de markt verkochten, en aan de varianten met rabarber, met citroenverbena en die van bloedsinaasappel met vanille en tijm.


Trouw aan de traditie mogen alle koks in Villa Augustus met het creëren van een siroop aan de slag, zoals ze zich in de keuken ook doorlopend in andere specialismen (huisgemaakte worst en overige charcuterie, de ideale tomatensaus, het luchtigste zuurdesemdeeg, etc) kunnen blijven bekwamen. De laatste tijd is het met name leidinggevend kok Noah (foto hieronder) die zich op het experimenteren met nieuwe siropen heeft gestort.

Siropen van bladeren

‘De mogelijkheden die je dan met combinaties van fruit en specerijen hebt, zijn al bijna eindeloos’, zegt hij er zelf over. ‘Maar het kan nog toffer en spannender als je ontdekt dat bijvoorbeeld ook perenblad zich uitstekend voor een siroop leent. Als je dat een nachtje in suikerwater laat trekken, sta je versteld van de sterke smaak die dat loof afgeeft. En bijzonder ook natuurlijk dat je er tegelijkertijd ook in slaagt om van een restproduct uit de tuin toch weer iets lekkers te maken.’


Eerder serveerden Noah en zijn collega’s in Villa Augustus al een ijsdessert met siroop van vijgenblad, en wie weet volgen daar straks ook nog siropen van druiven- en kersenblad op. Die van peer is in onze markt alvast nu te koop (en ja, hij gaat hard), terwijl bezoekers van het restaurant op de nieuwe menukaart nog een andere siroop van Noah kunnen proeven. De panna cotta met vlierbloesem en aardbei (foto hieronder) is namelijk besprenkeld met een extract van hetzelfde bloemetje en vruchtje.


 

 

 


  • Leidinggevend kok Noah met twee van zijn nieuwe siropen in de markt.

    Leidinggevend kok Noah met twee van zijn nieuwe siropen in de markt.

  • Huisgemaakte siropen en limonades in Villa Augustus, een jarenlange traditie.

    Huisgemaakte siropen en limonades in Villa Augustus, een jarenlange traditie.