Zeeuwse platte, aardappel-preisoep, parelhoen met kweepeer, en zeewolf met wilde rijst

12 april 2024

Tot en met 18 april kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de kaart om bestellen. Leidinggevend kok Erik-Jan stelde de extra kaart van deze week samen.

 

Soep van het seizoen: Aardappel-preisoep met daslook uit de tuin, € 9

We kunnen nog een paar weken genieten van het voorjaarsgewas bij uitstek, de daslook. We gebruiken zowel het blad als de eerste bloemetjes in deze soep. De gepekelde en in zuur gelegde knopjes van het plantje houden tegelijkertijd de wijting nog even gezelschap, een gerecht op onze nieuwe lentekaart.

Oesters: Zeeuwse platte oesters 4/0, € 25

Zijn alle andere oesters heel het jaar door wel verkrijgbaar, dat geldt niet voor de beroemde Zeeuwse platte. Het nieuwe seizoen van deze zeldzame delicatesse is pas zojuist begonnen, en duurt maar tot april/mei. De keuken dient hem op zoals je hem volgens strikte, Zeeuwse traditie wordt geacht te genieten: rauw en zonder toevoegingen. De aanduiding 4/0 staat voor het maatje van zijn schelp: de middelgrootte.

 

Gerecht van het seizoen: Terrine van parelhoen met kweepeer, € 15

Leidinggevend kok Erik-Jan gaart de boutjes en dijtjes van het parelhoen waarna ze, ‘pulled’ in ganzenvet, een nacht lang verder op smaak komen in een terrine. We serveren dit voorgerechtje met in witte wijn en venkelzaad gepocheerde kweepeer. Los van zijn zoetigheid kan deze vrucht bogen op een bedwelmend, fruitig aroma met nuances van wijn, hooi en bloemen. De kweepeer doet het bovendien goed in een gezichtscrème, als we P. Jacobs tenminste mogen geloven. In zijn kookboek De avonturen van een thuiskok lezen we dat een zalfje ervan het schoonheidsgeheim is van niemand minder dan Brad Pitt. 

 

Vangst van de dag: Gepocheerde zeewolf met wilde rijst, geroosterde lentegroenten en beurre blanc, € 26

De zeewolf is een stevige jongen, dus de vis behoudt zijn textuur ook als hij wordt gepocheerd in een bisque van garnalen. We serveren hem met wilde en witte rijst,  gemengd met kruiden en knoflook en voorjaarsgroenten uit de moestuin, waaronder witlof en asperges. 


Natuurwijn

Keltis 'Žan', rumeni plavec/kraljevina/muscat ottonel, Bizeljsko,  € 7,50/ € 39 

Natuurwijn uit Bizeljsko, Slovenië. De familie Keltis (foto) produceert er al een paar eeuwen achtereen wijnen, en sinds 2009 doen ze dat ook volledig organisch. Zoon Miha staat ondertussen aan het hoofd van het bedrijf en in de kelder. Zijn Zan is een oranje wijn met maar 10,5 procent alcohol. Echt ‘limonade voor volwassenen’, oordeelde de website GrapeTimes, ‘dus je zou er desgewenst ook twee flessen van op kunnen.’ Onze proefnotitie: peren, perzik en tropisch fruit, droog in de mond.

Georg Lingenfelder 'Concubine Rose', spätburgunder/dornfelder, Pfalz, € 7,50/ € 39 (1 ltr)

Georg Lingenfelders wijngoed bevindt zich rond het plaatsje Großkarlbach in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het is een van de droogste en zonnigste gebieden van het land met een vruchtbare bodem van zand en kalksteen. Georg, telg van de 14e generatie Lingenfelders, teelt en produceert er zijn wijnen op strikt natuurlijke wijze. In Villa Augustus hebben we deze week zijn Concubine Rose op de extra kaart. Onze proefnotitie: aardbeien, kersen, kruidig, sappig en met frisse zuren. 

Cider

Brouwerij Elegast ‘Revolution’, appelcider, € 6

De eerste Nederlandse cider in blik van onbespoten goudreinet en elstar, afkomstig uit voedselbos Lingehout in Geldermalsen. De appels zijn geperst tot een wildvergiste cider die rijpte in onze grote eiken foeders (grote houten vaten waarin bier gelagerd wordt).Meer over de cidermakers van Elegast lees je hier

Bier

Two chefs brewing 'Funky Falcon', Pale Ale, 5,2%, € 6,50

Amsterdams craftbeer van Two chefs brewing, dat anders dan de naam suggereert wordt gerund door een groot team van ‘chefs’. Vijftig mannen en vrouwen, allen met hun eigen smaakvoorkeuren en specialisaties. De oprichters startten in 2012 met een bescheiden thuisbrouwerij, maar konden tien jaar later al terugkijken op een totale productie van 1 miljoen liter. Het assortiment van Two chefs brewing is navenant indrukwekkend. Onze proefnotitie over deze Funky Falcon: citrus- en citroengrasaroma’s met een kleine dennentwist. 

 

 

 

 

 


  • Daslook uit de moestuin.

    Daslook uit de moestuin.

  • Leidinggevend kok Erik Jan.

    Leidinggevend kok Erik Jan.

  • Kelner Lola met de extra gerechten van deze week.

    Kelner Lola met de extra gerechten van deze week.