Veluws lam met bonen uit de tuin en kervelaardappeltjes

28 maart 2024


Veluws lam met tuinbonen en kervelaardappeltjes, € 27,50

Ons biologisch lamsvlees is afkomstig van het Veluws heideschaap, een erkend streekproduct. Om in aanmerking te komen voor dat keurmerk moet een lam van een vader- of moederdier afstammen dat zelf ook op de Veluwe is geboren en grootgebracht. Daarnaast geldt als regel dat hun jong gedurende de eerste 100 dagen van zijn leven daar zelf ook in kuddes heeft kunnen grazen. 

Het heideschaap wordt al sinds de zestiende eeuw op de Veluwe gehouden, maar leek vanaf de negentiende eeuw met uitsterven gedoemd. Met hulp van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen kon dat tij vijftig jaar geleden alsnog worden gekeerd. Ondertussen bevolken nu weer acht grotere kuddes Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied (ruim 90.000 hectare).

Je proeft de heide

Rond drie van die kuddes lopen tegenwoordig imposante honden van het ras Mastin Espagnol de Trabajo mee. Ze zijn uit Spanje aangekocht met subsidie van de provincie Gelderland en afgericht om schapen te beschermen tegen de wolf. 

Net als de Texelaar en het Kamper lam onderscheidt het Veluws Heideschaap zich van zijn goedkopere en sneller geslachte Nieuw-Zeelandse soortgenoten door een wat uitgesprokener smaak.  Je proeft de heide erin terug. Het is absoluut kwaliteitsvlees, reden waarom we ook alle courante delen van het dier voor dit gerecht gebruiken. 

Op het bord komen de bout en de schouder, die op twee afzonderlijke manieren zijn gestoofd, een koteletje en een porchetta van het lam. We serveren dit gerecht met geroosterde kervelaardappeltjes en verse tuinbonen van onze vaste leverancier, Boerderij Landzicht in Strijen.