Gazpacho, spaghetti met pijlinktvis, pizza gorgonzola en geroosterde makreel met rozemarijnfrites

15 juni 2023

Tot en met 22 juni kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: gazpacho met munt, spaghetti met pijlinktvis, pizza gorgonzola en geroosterde makreel met seizoengroenten en rozemarijnfrites.


Soep van het seizoen: Gazpacho met munt en een crostini, € 9

Koude, van oorsprong Spaanse soep met tomaat, bleekselderij, uien, paprika en munt. We serveren hem met een crostini.


Zeevruchten: Spaghetti met pijlinktvis en knoflook, € 17,50

Spaghetti al nero di seppia is bij uitstek een pasta die je met zeevruchten combineert. Behalve zijn kleur (zwart) krijgt het deeg van de toegevoegde inktvisinkt namelijk ook een licht-zilte smaak mee. In Villa Augustus serveren we de zwarte spaghetti deze week met pijlinktvisjes. Veel mensen kennen de pijlinktvis misschien niet anders dan in zijn in reepjes gesneden en gefrituurde hoedanigheid: die van de calamari fritti. In dit gerecht houden we de manteltjes van dit in de Noordzee gevangen weekdier intact en verwijderen we de tentakels, om ze vervolgens weer samen te grillen. Dat doen we naar goed Italiaans gebruik maar héél kort in een gloeiend hete pan en met een bodempje olie, en vooral ook zonder ze te schudden of om te roeren. Zo blijven de zachte structuur en de smaak van het vlees gewaarborgd. 


Gerecht van het seizoen: Pizza met gorgonzola, radijs uit de tuin
en peterselie, € 13

In Villa Augustus maken we onze pizza's van zuurdesem in plaats van gistdeeg. Elke pizzaliefhebber zal het verschil direct proeven. Een pizza van gistdeeg smaakt  veel 'broderiger' en vult je maag ook sneller dan je lief is. De bodem en de korst van de zuurdesemvariant blijven in de houtoven aanzienlijk luchtiger en krokanter. Bovendien proeft iedere hap weer anders doordat de bodem en de korst elk hun eigen textuur behouden. De zuurdesempizza van deze week wordt belegd met de beroemde DOP-blauwschimmelkaas en frispittige radijs uit eigen moestuin. 


Vangst van de dag: Geroosterde makreel met een salade uit de tuin en rozemarijnfrites, € 25

Gestoomde en gerookte makreel eten vooral oudere generaties liefhebbers in Nederland al veel langer, in zijn geroosterde hoedanigheid is het een gerecht dat met name de laatste jaren populair is bij jonge koks. Dat heeft niet alleen te maken met de herontdekte kwaliteiten van de vis zelf, die stevig, sappig en supergezond is. In de Noordzee en de Atlantische Oceaan zwemt volop makreel, waardoor van overbevissing geen sprake is en hij mede daarom ook betaalbaar blijft. In Villa Augustus verwerken we de vis regelmatig rauw in een soep of ceviche. Ditmaal serveren we hem met een zomersalade en frites met rozemarijn. 


Wijntip

Sassopra ‘Bianco’, trebbiano, Lazio, € 7/€ 37,50 

Natuurwijn uit het Italiaanse Frascati. Eigenaren Marta en Federico van Cantina Sassopra verbouwen in hun vijf hectare grote wijngaard de druiven malvasia puntinata, malvasia di candia, bombino, bellone, sangiovese, merlot en trebbiano. Van laatstgenoemde soort is deze verfrissend witte, mineralige en elegante witte wijn gemaakt. Marta en Federico telen biodynamisch. In de kelder werken ze net zo natuurlijk als in hun wijngaarden: spontane vergisting, geen filtering, alleen overhevelen bij afnemende maan en een klein beetje sulfiet bij botteling tot maximaal van 20mg/l.

Biertip

De Kromme Haring ‘Whale Shark v4’ Extra NEIPA, 8%, € 6,50

De Whale Shark Extra NEIPA van de Utrechtse brouwerij De Kromme Haring (al hun bieren krijgen de naam mee van een vis) is een zacht en romig bier dat zich verder kenmerkt door zijn lichte citrustonen, een golf aan perzik en rijke tonen van mango. 

ROTT. Brouwers 'Strato Berry', Fruity Coffee IPA, 5,6%, € 6,50

De ROTT. Brouwers uit – het laat zich raden – Rotterdam specialiseren zich in moderne en stoere speciaalbieren, waarbij het experiment en het avontuur vaak genoeg niet worden geschuwd. Deze Strato Berry is een ‘collaboration brew’ met de eveneens Rotterdamse koffiebranders van Giraffe. Het resultaat is een Hazy Coffee IPA met een verrassend fruitige twist van rood fruit, papaja, framboos en pruim.

 

 

 

 


  • Leidinggevend kok Thomas met de gerechten op de door hem samengestelde wisselkaart van deze week

    Leidinggevend kok Thomas met de gerechten op de door hem samengestelde wisselkaart van deze week