Courgettesoep, kokkels uit de Oosterschelde, geroosterde bloemkool met vlierbloesem, en zeebaars

8 juni 2023

Tot en met 15 juni kun je in het restaurant van Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: courgettesoep met pecorino, geroerbakte kokkels uit de Oosterschelde, geroosterde bloemkool met vlierbloesem, en zeebaars met seizoensgroenten.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde courgette met pecorino en bieslook, € 9 

Zomers, vegetarisch soepje waarin het zoet van de geroosterde courgette mooi samengaat met de licht pittige pecorino en de frisse bieslook. In onze eigen moestuin mogen de courgettes nog even verder rijpen, dus de pluk van deze week wordt geleverd door Boerderij Landzicht in de Hoeksche Waard.


Zeevruchten: Geroerbakte kokkels met bronzen venkel, 'Nduja en bieslook uit de tuin, € 13,50 

In Italië zitten restaurantgasten deze zomer volop aan de vongole ofwel venusschelpen, in Frankrijk staan de palourdes op het menu, en in Villa Augustus serveren we dit seizoen natuurlijk onze eigen kokkels uit de wateren van de Oosterschelde. Omdat ze van zo dichtbij komen, zijn ze uiteraard supervers en daarmee op hun allerbest. We roerbakken ze in 'Nduja en serveren ze met bronzen venkel. 'Nduja is een zachte, smeerbare salami uit het dorp Spilinga op de Monte Poro-berg in Calabrië. Bronzen venkel dankt zijn naam aan de kleur van het fijngeveerde blad. De anijsachtige smaak ervan leent zich prima voor gebruik in onder andere visgerechten. 


Gerecht van het seizoen: Geroosterde bloemkool met beurre noisette en vlierbloesem, € 9,50 

Leidinggevend kok Daan in ’t Veld van Villa Augustus liet zich voor dit gerechtje inspireren door een van zijn grote keukenhelden, de Amerikaanse tv-kok en kookboekenschrijver Anthony Bourdain (1956-2018). Van hem nam Daan het idee over om zijn crunchy bloemkool te combineren met vlierbloesem. Lekker en fleurig bovendien. 


Vangst van de dag: Gegrilde zeebaars met geroosterde seizoensgroenten, tijmaardappeltjes en citroen, € 25 

De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om bereiden, is de gekweekte soort die onder in bassins in Griekenland, Frankrijk en Spanje opgroeit. Het vlees ervan is wat steviger en vetter dan dat van de dure en lastig verkrijgbare wilde zeebaars. We grillen de vis met citroen en kruiden en serveren hem met groenten uit de moestuin.


Biertips 

Brouwerij Kees 'Double Haze', NEIPA, 8,5%, € 6,50

Een New England IPA (NEIPA), die twee keer is gedryhopped. Alle smaken en aroma’s laten zich in het glas daardoor dubbel gelden: superfruitig en superhoppig. Eigenaar Kees Bubberman van de Middelburgse brouwerij is in 2018 als eerste brouwer van speciaalbieren overgestapt op bier in blik. Hoppige bieren behouden hun verfijnde aroma’s en (hop-)smaken veel beter in blik. De milieuvriendelijkheid van blik speelt daarnaast ook mee. Het is gemakkelijker te recyclen dan glas en ook in grotere volumes te transporteren. Scheelt dus ook weer in de CO2-uitstoot tijdens de levering aan cafés, restaurants en winkels.

De Kromme Haring ‘Whale Shark v4’ Extra NEIPA, 8%, € 6,50

De Whale Shark Extra NEIPA van de Utrechtse brouwerij De Kromme Haring (al hun bieren krijgen de naam mee van een vis) is een zacht en romig bier dat zich verder kenmerkt door zijn lichte citrustonen, een golf aan perzik en rijke tonen van mango.  (Laatste voorraad.)

ROTT. Brouwers 'Strato Berry', Fruity Coffee IPA, 5,6%, € 6,50

De ROTT. Brouwers uit – het laat zich raden – Rotterdam specialiseren zich in moderne en stoere speciaalbieren, waarbij het experiment en het avontuur vaak genoeg niet worden geschuwd. Deze Strato Berry is een ‘collaboration brew’ met de eveneens Rotterdamse koffiebranders van Giraffe. Het resultaat is een Hazy Coffee IPA met een verrassend fruitige twist van rood fruit, papaya, framboos en pruim.


Wijntip

Aida y Luis 'Tahúlla', moscatel, Xalo, € 8,00/€ 39,50 

Na eerst in het buitenland bij verschillende wijnhuizen te hebben gewerkt, startten Aida en Luis in 2017 hun eigen wijngoed in de Spaanse Jalónvallei, gelegen tussen Alicante en Valencia. Ze telen er inheemse druivenvariëteiten, waaronder de moscatel en de giró. Aida en Luis werken geheel natuurlijk en met minimale interventie: spontane vergisting, geen filtering, en geen gebruik van additieven behalve een zeer lage dosis sulfiet (altijd minder dan 30mg/l in totaal). Al bij de eerste jaargang van deze witte, zijdezachte en bloemige Tahúlla regende het positieve recensies: The Wine Advocate waardeert hem met 90 punten.

 

 

 

 

 


  • Leidinggevend kok Daan

    Leidinggevend kok Daan

  • Tuinvrouw Kate

    Tuinvrouw Kate

  • ida Cisnal Roig Camp in haar wijngaard in de Spaanse Jalónvallei

    ida Cisnal Roig Camp in haar wijngaard in de Spaanse Jalónvallei