Lunchtip: quiche van geroosterde kool, geitenkaas en gekaramelliseerde ui

13 december 2022


Quiche van geroosterde kool met geitenkaas en gekaramelliseerde ui, € 14

Jarenlang was quiche alleen verkrijgbaar in het take away-assortiment van onze markt, maar dit seizoen promoveert het hartige, Franse taartje naar de vaste kaart van Villa Augustus. Goed nieuws dus voor liefhebbers van dit traditionele lunch- en borrelgerechtje, dat toch moeiteloos alle eettrends blijkt te kunnen overleven. 

Want het is dus echt niet zo dat de quiche tegenwoordig minder populair is dan in de jaren zeventig, toen we er in Nederland zo’n beetje voor het eerst mee kennismaakten. Feit is ook dat het merendeels altijd vrouwen betreft (‘Acht op de tien’ weet onze keuken) die er dol op blijven, maar hoe dat mysterie nou te verklaren is?

De quiche lorraine zou al in de zestiende eeuw door een bakker in Nancy zijn uitgevonden. Het oorspronkelijke taartje uit Lotharingen bestond uit brooddeeg, eieren, boter en rookspek. Later werd zandtaartdeeg het vaste basisingrediënt en vulden ze in alle Franse regio’s ook quiches met kaas, gevogelte, kalfsvlees, groenten en kruiden.

Chef Arthur van Brug maakt deze vegavariant met eigen paté en croûte-deeg. Hij vult zijn quiche met in boter aangezette, geroosterde kool, geitenkaas, gekaramelliseerde ui en wat balsemienhoning.