Soep van geroosterde bietjes, Zeeuwse belons, rode poon en pizza met geroosterde ui, balsemienhoning en geitenkaas

2 december 2022

Tot en met 8 december kun je in het restaurant van Villa Augustus deze gerechten, wijnen en bieren buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde biet met gerookte schelvis en citroen, € 8,50

Fris, lichtzoet soepje van geroosterde bietjes, vers uit de moestuin, op smaak gebracht met gerookte schelvis en citroen.


Schaal & schelpen: Belons no.2, € 20

Belons komen al oudsher voor in en aan de Noordzee. Het zijn wilde oesters die trager groeien dan de creuses en fines claires. Daardoor zijn ze wat verfijnder van smaak en ook iets duurder. 

 

Gerecht van het seizoen: Pizza met geroosterde ui, balsemienhoning en geitenkaas, € 13

 

Vangst van de dag: Rode poon met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

Met zijn stevige filets en diepe smaak een terugkerend ‘topvisje’ (chef Arthur van Brug) op onze vaste kaart en in de wisselende weekgerechten. Met wat goede olijfolie, citroen en kruiden uit de tuin is deze wilde Noordzeevis al meteen op z’n best.

 

Wijn

Neumeyer, grüner veltliner, Traisental, € 6,75/€ 36 

Uit De Grote Hamersma: Grüner Veltliner. Van een hardliner. ‘Terroirist’ Ludwig Neumayer heeft ’m streng maar rechtvaardig opgevoed op een ‘Kalkkonglomerat im Traisental’. Hij dwong ’m om te reïncarneren als witte wijn. Kalkstrak, vol wit fruit, groene appel, zachte zuren, bitterhouvast en met een onbetamelijke energie. Wit met vleugels. Hoe kan het ook anders, van zulk terroir.

Il Trave ‘2 cunti’, coda di volpe, Campania, € 6,50/€ 35 

Witte wijn van de hellingen rond het dorpje Paternopoli in de Italiaanse regio Campania, gemaakt van de Coda di volpe, ofwel ‘de vossestaart’. De druif groeit op aan bijna honderd jaar oude stokken, die in 2019 van afsterving werden gered toen drie jonge vrienden besloten om de niet meer zo productieve wijngaarden van hun voorouders weer nieuw leven in te blazen. 

Hun inzet: eerherstel voor de pure, natuurlijke smaak van de wijnen van hun geboortestreek, zonder daarbij gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en overige chemicaliën. Onder de naam Il Trave verbouwen ze in Paternopoli nu deze 2Cunti en een rode Aglianico, de 4Zumpi. Ook al vanwege de kleine aantallen waarin ze beide worden geproduceerd, duurde het even voordat ze voor export beschikbaar kwamen, maar nu is het dan toch zover.

De smaak van de 2 Cunti (Twee hanen) laat zich omschrijven als warm, amandel, rokerig, kruidig met een volle inzet en een verfrissend einde.

Bier

 Hofbrouwerij Reijngoud, zuurbier, € 5,50 

Zuurbier uit blik van Hofbrouwerij Reijngoud uit Rotterdam. Een Berliner Weisse, gebrouwen met passievrucht, waardoor het bier wordt geaccentueerd met zure tonen. Het bier smaakt verfrissend droog en heeft wel wat weg van appelcider en champagne.

Texels, Skiller van de tap, € 4,50 

Texels Skiller wit is een witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, waaronder Texelse gerst. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier bij uitstek een dorstlesser. Lekker bij onder andere de Noordzee-schol die we deze week buiten de kaart om serveren. Skiller wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild (‘Ouweskil’), de plaats waar de brouwerij is gevestigd.

Kaapse Brouwers, Kaapse Harrie, € 5,50 

Zelfgemaakte Radler van de tap, € 4,25 


 

 


  • Kok Noah bereidt de bietensoep

    Kok Noah bereidt de bietensoep

  • Kelner Effie met de pizza van de week en de bietensoep

    Kelner Effie met de pizza van de week en de bietensoep

  • De twee hanen, natuurwijn uit Italië

    De twee hanen, natuurwijn uit Italië

  • De wijngaarden van Il Trave...

    De wijngaarden van Il Trave...