Pizza met snijbiet en Taggliasca-olijven, en paddenstoelensoep met gesmoorde uien

18 november 2022

Tot en met 24 november serveert de keuken van Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om.


Pizza met snijbiet uit de tuin, olijven en knoflook, € 8

Er komt nu erg veel knapperige snijbiet uit de tuin. De smaak ervan houdt het midden tussen die van spinazie en biet: fris, aards en licht zuur. We combineren de veelkleurige bladgroente op deze pizza met gemarineerde, nootachtige Taggiasca-olijven en knoflook. 


Soep van geroosterde paddenstoelen met salie en gesmoorde rode ui, € 8,50

We bakken verschillende soorten paddenstoelen, zoals kastanjechampignon, oesterzwam en shiitake, hard aan met salie en knoflook, waarna ze worden afgeblust met een bouillon op basis van gedroogde paddenstoelen. Later voegt de keuken er nog gesmoorde uien aan toe. Dit  herfstsoepje wordt er aangenaam zoet door en ontleent er ook zijn diepe smaak aan.


Schaal & schelpen: Fines claires Joguet, € 20

Fines claires van de familie Joguet, die ze al generaties achtereen kweekt in de Marenne-Oléron, een beroemd oesterbekken in het Franse departement Charente-Maritime. De oesters groeien gedurende drie jaar in netten op zee op, waarna ze nog geruime tijd worden geaffineerd in de zilte kwelders (de claires) van de Marenne-Oléron. In die laatste fase verwerven ze ook hun vettige smaak en hun typerende  groene kleur, die afkomstig is van een plaatselijke algensoort.

Vangst van de dag: Dorade met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is de vis ook dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.


Wijn

2 Cunti, Il Trave, Campania, € 6,50/€ 35

 Witte wijn van de hellingen rond het dorpje Paternopoli in de Italiaanse regio Campania, gemaakt van de Coda di volpe, ofwel ‘de vossestaart’. De druif groeit op aan bijna honderd jaar oude stokken, die in 2019 van afsterving werden gered toen drie jonge vrienden besloten om de niet meer zo productieve wijngaarden van hun voorouders weer nieuw leven in te blazen. 

Hun inzet: eerherstel voor de pure, natuurlijke smaak van de wijnen van hun geboortestreek, zonder daarbij gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en overige chemicaliën. Onder de naam Il Trave verbouwen ze in Paternopoli nu deze 2Cunti en een rode Aglianico, de 4Zumpi. Ook al vanwege de kleine aantallen waarin ze beide worden geproduceerd, duurde het even voordat ze voor export beschikbaar kwamen, maar nu is het dan toch zover.

De smaak van de 2 Cunti (Twee hanen) laat zich omschrijven als warm, amandel, rokerig, kruidig met een volle inzet en een verfrissend einde.

Bier

Zuurbier, Hofbrouwerij Reijngoud, Rotterdam, € 5,50

Zuurbier uit blik van Hofbrouwerij Reijngoud uit Rotterdam. Een Berliner Weisse, gebrouwen met passievrucht, waardoor het bier wordt geaccentueerd met zure tonen. Het bier smaakt verfrissend droog en heeft wel wat weg van appelcider en champagne.

 

 


  • Simone met de speciale gerechten van deze week

    Simone met de speciale gerechten van deze week

  • Kok Jurgen met de nieuwe oogst aan snijbiet

    Kok Jurgen met de nieuwe oogst aan snijbiet

  • Kelner Willem

    Kelner Willem