Nazomers linzensoepje, oesters uit Bretagne, buikspek met koolrabi en radijs, en gebakken schol

16 september 2022

Tot en met 22 september kun je deze gerechten in Villa Augustus buiten de vaste kaart om bestellen.


Soep van het seizoen: Linzensoep met verbena en selderij, € 8,50

Nazomersoepje van beetgare linzen en bleekselderij uit de moestuin. Fris en licht dankzij de citroen en verbena (verveine) die de keuken aan de groentebouillon toevoegt. 


Schaal en schelpen: Fines claires, Roc’h Viannec, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en vis die er vandaan komen.

Deze week hebben we zijn fines claires Roc’h Viannec weer buiten de vaste kaart om. Dit zijn platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. We serveren ze met gebrande citroen van eigen oogst.


Gerecht van het seizoen:  Krokant buikspek met koolrabi, radijs en hangop, € 12

Een salade van heel dungesneden, rauwe koolrabi en radijs, gemarineerd met sinaasappel, olijfolie, zout en peper. Erbij serveren we een stukje krokant gebakken buikspek, dat eerst een nacht lang is voorgegaard in de oven. Bijzonder is de romige dressing van hangop. Hangop is uitgelekte yoghurt die daardoor een kwark-achtige structuur krijgt. Lekker bij de lunch en om te delen tijdens het diner.


Vangst van de dag: Schol, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

We bakken de schol om en om even kort op de huid, dus zonder bloem en paneer, en niet in boter maar in een beetje olijfolie. Kneepje citroen en een paar plukjes tuinkruiden eroverheen, en het wonder is geschied. Meer kookkunst van onze keuken hoeft er niet aan te pas te komen. ‘Superlekker’, belooft souschef Tim.

 

 

 

 

 

 


 • Kok Anouk oogst verbena in de moestuin

  Kok Anouk oogst verbena in de moestuin

 • Krokant buikspek bij een frisse koolrabisalade

  Krokant buikspek bij een frisse koolrabisalade

 • Souschef Tim snijdt de koolrabi

  Souschef Tim snijdt de koolrabi

 • Deze week buiten de vaste kaart om!

  Deze week buiten de vaste kaart om!