Gazpacho van komkommer, bouchotmosselen, pizza cavolo nero en zeebaars

22 juli 2022

Tot en met donderdag 28 juli kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten onze vaste kaart om bestellen: gazpacho van komkommer, geroerbakte bouchotmosselen, pizza met cavolo nero en tomaatjes uit de tuin en zeebaars met nieuwe aardappeltjes. We serveren er desgewenst ook een selectie van bijpassende wijnen en bijzondere biertjes bij. 

 

 

Soep van het seizoen: Gazpacho van komkommer uit de tuin met olijfolie en citroen, € 8,50

De oogst van komkommers is met dit mooie weer overvloedig, we halen ze met kisten tegelijk uit onze kassen. De keuken van Villa Augustus maakt er deze week gazpacho mee. Behalve komkommer proef je in dit koude, Spaanse soepje ook tomaat, een beetje paprika, munt, citroen en basilicum. De gazpacho wordt geserveerd met een brunoise van rauwe zomergroenten, waaronder courgetjes.


Schaal & schelpen: Geroerbakte mosselen met peterselie en witte wijn, € 15

We kochten Franse bouchotmosselen in bij leverancier Koninklijke Schmidt Zeevis. Ze onderscheiden zich van hun Zeeuwse soortgenoten door hun geringere omvang. Doordat ze wat kleiner zijn, is hun smaak veel gecontreerder. Deze mosselen groeien in Bretagne op aan houten palen (bouchots), zodat krabben en andere zeedieren er niet bij kunnen. Hierdoor bevatten ze ook geen zand of parasieten.

  


Vangst van de dag: Zeebaars met citroen, seizoensgroenten en tijmaardappeltjes, € 24

De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om bereiden, is de gekweekte soort die onder in bassins in Griekenland, Frankrijk en Spanje opgroeit. Het vlees ervan is wat steviger en vetter dan dat van de dure en lastig verkrijgbare wilde zeebaars. We grillen de vis met citroen en kruiden. De keuken serveert hem met geroosterde, nieuwe aardappeltjes uit de moestuin, zoals roseval,  alouette en ratte. 

Gerecht van het seizoen: Pizza met cavolo nero en tomaatjes uit de tuin, € 12


Bij bovenstaande gerechten kunnen we een bijpassende wijn of biertje schenken. Een kleine selectie uit ons assortiment, en zolang de voorraad strekt:

 

Wijn

Wit: Adega do Vimbio, Albariño, Galicië € 8 /€ 40 

Een witte wijn van de Albariño-druif, die wordt geteeld op de oevers van de Minho/ Miño, de rivier tussen Noord-Portugal en de Spaanse provincie Galicië. Het vochtige klimaat en de bodem van klei en schist dragen ertoe bij dat deze wijn stevig in zijn alcohol, zuren, geur en smaken (fris en ziltig) zit. Deze Adega do Vimbio laat zich uitstekend combineren met visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Eigenaren van de 2,5 ha grote wijngaard in het plaatsje O Rosal (Galicië) zijn bioloog en voormalig milieukundige Martín Crusat en zijn vrouw Patricia Elola. Ze verbouwen de Albariño biodynamisch en voegen in de vinificatie  minder dan 65mg sulfiet per liter toe. Vimbio is de Gallische benaming voor riet. De lange stengels van de plant worden in de streek traditioneel gebruikt voor het geleiden van de druivenranken.

Rood: Vinas Mora, Barrba, Primošten € 7,50/ € 37,50 

Van de wijnkaart bevelen we deze week onder andere de barbba van het wijngoed Vinas Mora in Kroatië aan. Barrba wordt gemaakt van een blend van de drie rode druivensoorten Babić, Lasina en Plavina, en de witte Maraština. In het glas proef je veel terug van de frisse zuren van de aan de Morello verwante Marasca-kers, die in dezelfde regio gedijt.

De wijngaarden liggen in het zondoorbakken gebied rond het kustplaatsje Primošten aan de Adriatische Zee. Vinas Mora betekent in het Kroatisch ‘wijnen van de zee’. De door Unesco tot historisch erfgoed uitgeroepen wijngaarden liggen dan ook maar een paar meter boven de zeespiegel. De druiven groeien er letterlijk versnipperd op tussen de rotsen, wat de verzorging en oogst ervan uitermate arbeidsintensief maakt. 

Tot voor een aantal jaren geleden werden de wijnen van de streek nog in plastic flessen langs de weg verkocht. De drie vrienden die samen Vinas Mora begonnen, verschaffen de Primošten-wijnen inmiddels internationale allure. De druiven die ze verwerken, worden organisch geteeld. Ook in de kelder wordt zonder chemicaliën gewerkt. Bij botteling wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet gebruikt. 

Bier

Zelfgemaakte Radler van de tap, € 4,25

Veel amateur-wielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een Radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht.

Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van Gulpener-bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin.

Texels Skiller wit van de tap, € 4,50

Texels Skiller wit is een witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, waaronder Texelse gerst. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier bij uitstek een dorstlesser. Lekker bij onder andere de Noordzee-schol die we deze week buiten de kaart om serveren. Skiller wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild (‘Ouweskil’), de plaats waar de brouwerij is gevestigd.