Pureetje van aubergine met entrecote, linzensoep met koriander, dorade en oesters

13 mei 2022

Van 13 tot en met 19 mei kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen:


Aubergine uit de houtoven met gegrilde entrecote en kervel, € 13

Lekker voor de lunch en als klein hoofdgerecht in het diner. De aubergine wordt gegaard in de houtoven. Erna wordt het vruchtvlees uit de schil gehaald en in een grof pureetje op smaak gebracht met kervel, peterselie, bieslook en bieslookblad uit de moestuin. Erbij serveert de keuken een entrecote die heel even op de grill is geroosterd.

Bij dit gerechtje kun je tegen gereduceerde prijs desgewenst een bijpassend glas natuurwijn bestellen. Onze vaste leverancier Tom Broekhuizen van Terroirwijn selecteerde hiervoor de Barbba van het wijngoed Vinas Mora in Kroatië. Barrba wordt gemaakt van een blend van de drie rode druivensoorten Babić, Lasina en Plavina, en de witte Maraština. In het glas proef je veel terug van de frisse zuren van de aan de Morello verwante Marasca-kers, die in dezelfde regio gedijt.

De wijngaarden liggenin het zondoorbakken gebied rond het kustplaatsje Primošten aan de Adriatische Zee. Vinas Mora betekent in het Kroatisch ‘wijnen van de zee’. De door Unesco tot historisch erfgoed uitgeroepen wijngaarden liggen dan ook maar een paar meter boven de zeespiegel. De druiven groeien er letterlijk versnipperd op tussen de rotsen, wat de verzorging en oogst ervan uitermate arbeidsintensief maakt. 

Tot voor een aantal jaren geleden werden de wijnen van de streek nog in plastic flessen langs de weg verkocht. De drie vrienden die samen Vinas Mora begonnen, verschaffen de Primošten-wijnen inmiddels internationale allure. De druiven die ze verwerken, worden organisch geteeld. Ook in de kelder wordt zonder chemicaliën gewerkt. Bij botteling wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet gebruikt. 

 

Soep van het seizoen: Soep van linzen met koriander en citroen, € 8

Deze heerlijke soep zou je ook kunnen herkennen als een dahl (of dal), de wat dikkere Indiase variant van linzensoep. De keuken bereidt hem met een gulle hand koriander, dat we nu in overvloed uit de tuin oogsten.  Op de foto: tuinder Karlijn met het dagvers geplukte kruid.Fines claires, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Al sinds jaar en dag importeert hij er onder meer de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in deze regio. Hij weet dan ook alles van de mooie producten die er vandaan komen. Wekelijks rijdt zijn vrachtwagen alleen al tien- tot twintigduizend oesters de grens over. Buiten de kaart om hebben we deze week zijn fines claires op het krijtbord, de platte oesters die op volle zee worden opgekweekt en daarna twee tot zes maanden rijpen in de bassins (de claires) die je overal langs de Franse Atlantische kust ziet. We serveren ze met gebrande citroen van eigen oogst.


Vangst van de dag: Dorade, € 23

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

  

 


 • Linzensoep, aubergine-puree, entrocote en Barbba-natuurwijn

  Linzensoep, aubergine-puree, entrocote en Barbba-natuurwijn

 • Kelner Youri met twee van de gerechtjes die we deze week buiten de kaart om serveren

  Kelner Youri met twee van de gerechtjes die we deze week buiten de kaart om serveren

 • Marktmedewerker Dianne met de aanvoer van aubergines

  Marktmedewerker Dianne met de aanvoer van aubergines

 • Barbba, verrukkelijke natuurwijn uit Kroatië

  Barbba, verrukkelijke natuurwijn uit Kroatië