Op de wisseltap: twee Saisons van de Cyclic Beer Farm in Barcelona

18 februari 2022


Nieuw op de wisseltap van Villa Augustus: twee Saison-biertjes van de Cyclic Beer Farm in Barcelona. De Saison is van Waalse oorsprong, meer precies: uit de provincie Henegouwen. Het werd in dit Franstalige gedeelte van België traditioneel gebrouwen op boerderijen. Het dankt daaraan ook die andere naam waaronder het bekendstaat: Farmhouse Ale. Een biertje met ‘aroma’s van leer, geit, paard en van een veestal’, luidt het enthousiaste oordeel van website bierista.nl erover.

Bier als deel van het dagloon

In Henegouwen werd Saison ’s winters met veel hop gemaakt, zodat het goed geconserveerd bleef tot in de zomer. De seizoensarbeiders die in dat jaargetijde  op het land werkten, kregen bij wijze van dagloon ook Saison-bier mee. Een deel van de oogsten die ze binnenhaalden, bestemde de boer weer voor het brouwen van een volgende wintervoorraad Farmhouse Ale. Doordat het bier aldus de jaargetijden overspande, werd het Saison genoemd.

Ambree & Jaco

De Cyclic Beer Farm maakt behalve wijnen en ciders ook Farmhouse Ale naar Waals voorbeeld. In Villa Augustus schenken we twee verschillende Saisons van deze Catalaanse micro-brouwer: de Ambree en de Jaco. Ze hebben respectievelijk een alcoholpercentage van 7 en 5,5 procent. De Ambree onderscheidt zich door een klassieke fermentatie met gecontroleerde (fabrieks)gisten. De Jaco is een gemixte fermentatie van spontane (natuur)gisten en bakkersbiergist, zoet in de mond en met een wat moutige smaak.

Hartig, droog,  dorstlessend

Zoals het ware Saisons betaamt, zijn het beide biertjes met een droge afdronk en in een uitgesproken stijl. ‘Heel hartig, maar gemakkelijk doordrinkbaar en dorstlessend', zegt bierkenner Victor van der Have van Villa Augustus erover. We hebben er twee fusten van weten te bemachtigen, dus bierliefhebbers weten de komende weken waar ze aan toe zijn.