Op het krijtbord: pizza-bietjes, zeebaars, soep van peterselie en gerookte makreel en Bretonse oesters

18 februari 2022

Tot en met 24 februari kun je deze gerechten in Villa Augustus buiten de vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Pizza met bietjes, ricotta en kervel uit de tuin, € 11

We poffen en snijden de bietenknolletjes in plakjes, waarna ze tegelijk met de smeuïge ricotta en het pizzadeeg in de houtoven worden geroosterd.  Met de laatste pluk van de kervel zijn nu bijna alle wintergroenten en -kruiden  uit de kassen van Villa Augustus geoogst. Op nu naar het voorjaar! Nog even en de pluk van de daslook staat weer voor de deur.


Vangst van de dag: Zeebaars, € 23

Wilde zeebaars is een dure en ook best lastig verkrijgbare jongen op de visafslag, zeker nu, met al die recente stormen op de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De zeebaars die we deze week buiten de vaste kaart om aanbevelen, is de gekweekte soort die onder meer buitengaats in Griekenland, Frankrijk en Spanje in bassins opgroeit. We serveren deze prachtvis met tijmaardappeltjes, bietjes en – ook weer – de laatste wintergroenten uit onze kassen.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde peterseliewortel, prei  en gerookte makreel, € 8

Een heel aromatische en vullende vissoep, met knapperige peterseliewortel en gestoofde, zoete prei. De makreelfilets zijn koud gerookt en nog een tikje rauw. De peterseliewortel lijkt uiterlijk wat op de pastinaak, maar smaakt net wat frisser en minder zoet. 

Creuses no. 3 Île Tudy, € 15

Ron Reitsma is ‘onze man in Bretagne’. Hij koopt er al tien jaar lang de schaaldieren die we in ons restaurant serveren. Ron groeide op tussen de vissers en de oesterkwekers in dit deel van de Franse kust. Hij weet dan ook alles van de mooie streekproducten die er vandaan komen. Behalve met verse oesters, krabben, zeewier, kokkels en vis rijdt de vrachtwagen van zijn bedrijf Chateau d’Eau-Reitsma wekelijks ook in Villa Augustus voor met onder andere boerenboter, paddenstoelen en kazen.

De oesters die Ron ditmaal voor onze keuken meebrengt, zijn afkomstig van de banken rond Île Tudy, een eilandje ten zuiden van Cap Finistère.


  • Kok Amy plukt de laatste kervel uit de moestuinkas

    Kok Amy plukt de laatste kervel uit de moestuinkas

  • Tuinvrouw Karlijn oogst de bieten voor de nieuwe krijtbordgerechten

    Tuinvrouw Karlijn oogst de bieten voor de nieuwe krijtbordgerechten

  • Hoofdkelner Willem serveert de lunch

    Hoofdkelner Willem serveert de lunch