Op het krijtbord: knolselderij uit de houtoven, minestrone, Belon-oesters en zeebaars

29 oktober 2021


Van 29 oktober t/m 4 november kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: gepofte knolselderij, zeebaars, minestrone met kool, snijbiet en nieuwe aardappelen, en Belon-oesters uit Bretagne. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Gepofte knolselderij met gebrande ui en venkelloof, € 8

We blakeren de knolselderij in zijn geheel in de houtoven. Zo komen de suikers vrij die dit gerecht zijn diepe smaak geven. Van de zacht gegaarde buitenste schillen wordt een pureetje gedraaid. Met de eveneens in de houtoven gebrande uien bereiden we de licht-zoete dressing die dit lunch- of bijgerecht zo onweerstaanbaar maakt.


Vangst van de dag: Zeebaars, € 22

De zeebaars is een dure en ook best lastig verkrijgbare jongen op de visafslag, dus we knijpen altijd in onze handen als we de vele liefhebbers ervan mee kunnen verrassen. Dat is in elk geval ook voor de komende week weer mooi gelukt. En de keuken doet iets bijzonders met deze prachtvis.


Soep van het seizoen: Minestrone met nieuwe aardappel, snijbiet en kool, € 7,50

Een heldere bouillon gevuld met de laatste aardappelen uit onze moestuin. Groene en witte kool en snijbiet oogsten we nog volop, dus die mogen in deze seizoenssoep ook niet ontbreken. Zijn frisse smaak en prachtige kleuren dankt onze minestrone aan de snijbiet die nu op zijn mooist is.


Fines de Claires, Belons no.3, € 20

Uit Bretagne meegenomen door onze leverancier Ron Reitsma, en deze oesters zijn z’n absolute favoriet. De beroemde Belon wordt sinds 1864 gekweekt in de gelijknamige rivier die door de gemeente Riec-sur-Bélon stroomt. Wanneer de schelpdieren drie jaar oud zijn, worden ze daar vanuit andere Bretonse wateren overgebracht naar de oesterkwekerijen rond dit plaatsje. De unieke mix van zout en zoet water waarin de Belons daar verder rijpen, geeft ze hun kenmerkende nootachtige smaakje. 

Ook op het krijtbord: Grondslag van brouwerij Nevel, € 8,50

De Grondslag is een houtgerijpt, wild blond bier op fles (37,5cl). Het bier rijpt gemiddeld 25 maanden op houten vaten en ontwikkelt in die tijd zijn malse zuren en toetsen van gedroogd en citrusschil. Door die lange rijping heeft de Grondslag ook een sterk houtkarakter en zijn de hopbitters nog duidelijk aanwezig. De afwezigheid van koolzuur maakt het mondgevoel bijzonder zacht en filmend. Wat smaakprofiel betreft lijkt Grondslag veel op oranje ofwel oxidatieve wijn.


  • Geopofte knolselderij, gebrande uien en venkelloof

    Geopofte knolselderij, gebrande uien en venkelloof

  • Kelner Xanne met de nieuwe krijtbordgerechten

    Kelner Xanne met de nieuwe krijtbordgerechten

  • Kok Jurgen met verse snijbiet

    Kok Jurgen met verse snijbiet

  • Belon-oester no. 3

    Belon-oester no. 3