Nieuw op de wisselkaart: Wahoo van De Kromme Haring

10 september 2021


Op de wisselkaart zolang de voorraad strekt: de Wahoo van de Utrechtse craftbeerbrouwerij De Kromme Haring. Een bier dat zich onderscheidt van alle andere India Pale Ales door zijn perfecte balans in fruitigheid en body. Brouwers kiezen in de regel òf voor zware òf voor heel zachte IPA-biertjes, maar in de Wahoo zijn beide stijlen verenigd. En hoe! 

'Dit is zo goed gemaakt'

Victor van der Have, die in Villa Augustus alles van bier weet, is niet een heel klein beetje enthousiast over wat hij in de Wahoo allemaal proeft. ‘Dit is zo goed gemaakt. Het is de ideale combinatie van aroma’s en smaken.’ Net als eerder met de Rust van de Nijmeegse brouwerij Nevel gebeurde, verwacht hij ook nu weer dat er de komende weken veel bierliefhebbers op af zullen komen. 

Victor: ‘En die zullen het ongetwijfeld niet bij één glas laten. De Wahoo past wat mij betreft helemaal bij de nazomer. Hij is fris en tegelijk vol van smaak en krachtig, zonder dat het alcoholpercentage navenant mee is gestegen. Met zijn 6 procent is hij goed doordrinkbaar, dus gegarandeerd dat je er ook graag nog een tweede en een derde glas van wil.’

Uit Utrecht, dé bierstad

Victor is zelf Utrechter, wat hem in het bierproefpanel van Villa Augustus een zekere voorsprong op de andere leden geeft. Want uit Utrecht komen, althans naar zíjn zeggen, toch de spannendste craftbieren van het land. ‘We hebben net zo veel micro- en craftbeerbrouwers als in Amsterdam, maar in mijn eigen stad zitten toch wel de eigenzinnigste.’

Wat de Wahoo zo bijzonder maakt, is dat er bij het brouwen juist níet tot in het extreme is geëxperimenteerd met rare hopsoorten, kruiden en andere ingrediënten. De Kromme Haring koos voor een recept van ‘heel gemakkelijke en vergevingsgezinde’ SO4-gist en 80 procent standaard pilsmout, gecombineerd met een uitgewogen mix van onder andere citra- en azacca-hop, welke laatstgenoemde variëteit is vernoemd naar de Haïtiaanse god van de landbouw.


Bier met vissennamen

Deze volgens Victor toch heel ‘simpele’ aanpak leverde in het geval van de Wahoo ook echt een godendrank op. De Kromme Haring brengt het bier in opeenvolgende batches op de markt. Op basis van de feedback van afnemers en recensenten van bier-websites kan het brouwen van een specifiekeIPA dan steeds meer worden verfijnd. 

De Wahoo is trouwens een ‘straalvinnige’ vis uit de familie van de makrelen. Bij De Kromme Haring krijgt elk nieuw biertje de naam van een vis waarmee het de treffendste overeenkomsten vertoont. Het assortiment omvat bieren als de kipper, de mudskipper, de fugu, de beluga en de griset. 

Uit blik

De Wahoo wordt geserveerd uit blik. Reguliere drinkers van craftbeer zijn daar ondertussen al aan gewend, omdat het voor kleine brouwers de goedkoopste en ook milieuvriendelijkste manier van bottelen is. Blik is gemakkelijk recyclebaar, het bier blijft er het langst in goed en ontwerpers van verpakkingen kunnen er beter mee uit de voeten dan met etiketten van flessen. Victor verwacht dat er om al die redenen binnen tien jaar helemaal geen bier in bruin, groen of wit glas meer is te verkrijgen.