Ondertussen in Villa Augustus (3)

17 april 2020


Een positief bericht vanuit de moestuin van Villa Augustus. Mede door het zonnige weer van de afgelopen aprildagen is het hier ondertussen volop lente. Bloesem in de boomgaarden en in het leifruit aan de muren. Het eerste frisse voorjaarsgroen in de groentebedden en in de kassen. En overal waar je kijkt, ontluiken de bloembollen en de vaste planten. Wie of wat er ook allemaal forse hinder van het coronavirus ondervindt, het is duidelijk niet de natuur die eronder gebukt gaat. ‘Die trekt zich van het C-woord niets aan’, zegt Jelle Reeder. ‘En ze doet al helemaal niet mee aan de lockdown.’


Nu alvast voorgenieten

We maken met tuinman Jelle een rondje door Villa Augustus, zodat we vaste bezoekers alvast wat te vertellen hebben voordat iedereen er straks weer zelf kan komen genieten. Hopelijk is dat volgende maand al het geval, wanneer de tuin werkelijk ‘ontploft’ en hij op z’n mooist is. Aan onder anderen Jelle, Kate, Daan, Lotte, Michael, Mark, Josine, Aafke en Melvin (de moestuinders) en Ada en Chris (van de bloemen- en kruidentuin) zal het niet liggen. Die zijn al sinds half maart druk in touw met het inzaaien, stekken, verspenen, poten, snoeien en oogsten van de gewassen die in het teeltplan van 2020 zijn opgenomen. Met de puntjes op de i door onze hardwerkende vrijwilligers Hannah, Heleen, Annemiek, Dirkje, Riki en Henk.


Nieuwe gewassen

Nieuw dit jaar in de tuin zijn bijvoorbeeld roodsteel-spinazie, Purple Pop- en Crimson Red-bladmosterd, rode en Rainbow Inca-mais, Ruby Silk-liefdesgras, het kleinste graan ter wereld uit Ethiopië, zijn soortgenoot ‘Jobs Tranen’, Black Garbanzo-kekererwten, de eetbare Damastbloem en dito citrusafrikaantjes van het ras Orange Gem. Alle zaden daarvan worden betrokken van de befaamde kwekerij De Nieuwe Tuin in het Vlaamse De Klinge, waarvan we ook boeken en zaden verkopen in onze markt. Uit onze zustertuin op Landgoed Dordwijk komen stekjes van de daar uitstekend gedijende Marokkaanse munt. 

Operatie buxus

Grote verwachtingen heeft Jelle dit jaar ook van het fruit van Villa Augustus, waarvan de vijgen, de blauwe bes, de moerbei en de leiperen zojuist met de laatste wintersnoei onderhanden zijn genomen. Ook de buxushagen rondom de teeltperken werden een fors kopje kleiner gemaakt. Aan de bovenzijden van de plant was weerschimmel ontstaan, een ziekte die optreedt als het regenwater door de dikke, houtige buxustakken niet meer afdoende kan weglopen. Ze zien er nu daarom nog niet op hun best uit, onze buxussen, maar ze zullen er naar verloop van tijd weer bovenop komen, voorspelt Jelle.


Inkopen doen in de markt

Dat het uitstekend gaat met de bijzondere en uiterst smakelijke lambada-aardbeien, laat zich gemakkelijker vaststellen. We zullen nog tot begin juni geduld moeten hebben voor ze kunnen worden geoogst, en met een tikje geluk valt de pluk dan samen met het moment waarop ook het restaurant weer zal zijn geopend.

Ondertussen kunnen bezoekers van Villa Augustus nu al wél in onze markt terecht voor groenten en kruiden uit eigen tuin, zoals snijbiet, spinazie, paksoi, rucola, sla, bieslook en daslook. Vanaf volgende week dan bovendien de heerlijke groene asperges van Dordwijk. Daarnaast verkopen we er onze verse antipasti, koffiebonen, brood en patisserie, en vier verschillende houtoven-pizza’s om mee naar huis te nemen.

Onze markt is alle dagen van de week geopend tussen 8.30 tot 20.00 uur. In verband met de maatregelen die het RIVM voorschrijft, vragen we u bij drukte mogelijk om even buiten te wachten. We vragen je om de instructies van ons personeel op te volgen. Ook binnen in de markt graag anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren.


  • Josine in de tuin

    Josine in de tuin

  • Chris

    Chris

  • Lotte

    Lotte

  • Daan en Jelle

    Daan en Jelle

  • Kate en Jelle

    Kate en Jelle