Begin de dag in Villa Augustus met Zwaluwgekwetter

18 maart 2019

Nieuwe wijnmakers en kleine, ambachtelijke bierbrouwers leggen er eer in om de mooiste en vaak wonderlijkste namen voor hun producten te bedenken, maar vlak in dat opzicht ook de kaasboeren niet uit. Als er prijzen voor waren te verdelen, dan zou wat ons betreft in hun categorie het kaasje Zwaluwgekwetter heel hoog scoren. In Villa Augustus staat het op onze ontbijtkaart. Zo leuk als de naam die eraan is gegeven, zo zacht en toegankelijk is het namelijk ook. En dus is het bij uitstek geschikt om er al in de ochtend bij een koffie, thee of vruchtensapje van te genieten.


Zwaluwgekwetter is een biologisch witschimmelkaasje van het type camembert/brie van Achterhoekse bodem. Het is er een milde en een pittige variant waarvoor gebruik wordt gemaakt van een ander stremsel, de Zwaluwgekwetter Temperament. Hermiene Makkink maakt het sinds 2012 op de 85-hectare grote ekoboerderij van John en Liane Arink in het buitengebied van het dorpje Lievelde. Ze houden er onder andere zestig Fries-Hollandse koeien. Door de kwaliteit en de soortenrijkdom aan grassen en kruiden van hun weideland hoeft dit oude, sterke ras niet te worden bijgevoerd.Hermiene Makkink


Hermiene Makkink verwerkt hun rauwe melk zonder pasteurisatie en door alleen zuursel, vegetarisch stremsel en witschimmelcultuur toe te voegen. Na een kort zoutbad rijpen ze zes tot negen weken op de boerderij verder totdat ze volledig op smaak zijn. Behalve in de markt van Villa Augustus is Zwaluwgekletter ook te koop in de boerderijwinkel van familie Arink en online bij onder andere Ekoplaza. De Frans-Nederlandse tv-kok Alain Caron wijdde er in februari in het KRO/NCRV-programma BinnensteBuiten een item aan. Je kunt het hier terugzien.