Onze moestuin in februari

31 januari 2024


Kijk in het hotel of restaurant naar buiten en het uitzicht kan je niet bedriegen. Onze moestuin is nu echt, werkelijk en onmiskenbaar hĂ©lemaal leeg. Eind januari zijn de allerlaatste gewassen naar binnen gehaald, waardoor we al onze groenten, kruiden en paddenstoelen voorlopig van onze vaste leverancier zullen moeten betrekken. Ondertussen kan het tuinteam van Villa Augustus dan met de voorbereidingen op het nieuwe oogstseizoen beginnen.


Karlijn met de laatste boerenkool uit de moestuin.

Dat biedt ze ook in een ogenschijnlijk lege en verlaten moestuin al werk genoeg. Want voordat er opnieuw kan worden ingezaaid en aangeplant, moeten de komende maanden natuurlijk eerst weer alle bedden op de schop.  Met Karlijn (van de groenten en kruiden) en Jelle (hovenier en onder meer verantwoordelijk voor de boomgaard en het leifruit) lopen we de tuinkalender door. In het rijtje hieronder de klussen die je ze in februari en maart in Villa Augustus zult zien uitvoeren, voorts enkele opvallende veranderingen in het beeld van de tuin, en ook wat nieuwe gewassen die je er in de lente en zomer kunt aantreffen.

Kantjes steken

Niet het allerleukste taakje van een tuinier, maar wie eer wil inleggen met zijn of haar stukje grond zal er even liefdevol en met net zo veel toewijdig aan beginnen als, zeg, een moeder voor wie de dag begint met luiers verschonen. Liggen alle bedden en paadjes er weer keurig afgestoken bij, dan moet er nog twaalf kuub aan compost en biologische bemesters door de bodem worden gemengd. Dus wandelaars en naarbuitenkijkers kunnen dadelijk alvast volop activiteit van kruiwagens tegemoet zien. Erna volgt traditioneel het frezen van de grond die op die manier luchtiger wordt gemaakt.